Mythische vieringen: Carlos Tevez is er als de kippen bij om fans van River Plate te jennen

Voetbal | Carlos Tevez is ongetwijfeld één van de beste Argentijnse spitsen van de afgelopen twintig jaar. In 2004 speelde hij voor Boca Juniors en in de halve finales van de Copa Libertadores was River Plate de tegenstander. Tevez pakte uit met een legendarische doelpuntenviering tegen de grote rivaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tevez was toen 20 jaar en stond te boek als een absoluut toptalent. Boca Juniors won de heenmatch met 1-0 en stond in de terugmatch 2-0 achter. In de 89ste minuut maakte Tevez echter de 2-1. De aanvaller was door het dolle heen en trok zijn shirt uit en hij daagde de thuisaanhang uit door een kip na te doen. Het publiek werd woedend, want de bijnaam van River Plate is 'Gallinas' (kippen in het Nederlands).

Tevez bedoelde dit al spottend, vanwege het feit dat River Plate in die periode regelmatig in het slot van een wedstrijd de zege alsnog uit handen gaf. Tevez daagde River Plate uit door te stellen dat ze zo 'bang waren als kippen'. Voor zijn viering kreeg Tevez een rode kaart. Hij mocht achteraf wel juichen, want Boca won de strafschoppenserie en ging naar de finale. Daar was Once Caldas na het nemen van strafschoppen echter te sterk.

Eerste TPO-transfer

Tevez verliet de club op 1 januari 2005 voor 15 miljoen euro en trok naar het Braziliaanse Corinthians. Anderhalf jaar later haalde West Ham United hem in huis, net als Javier Mascherano. Dat bleken nadien beruchte transfers te zijn, want de twee werden gekocht door investeringsmaatschappij MSI die hen verhuurde aan West Ham United.

Ze werden beiden eigendom van een investeringsmaatschappij en niet van een club. Vele jaren later werd dit soort transfers verboden door de FIFA. Deze Third Party Ownerships (TPO) zijn sinds 1 mei 2015 verboden.

Iconische titel bij Manchester City

Tevez maakte naam in Engeland en na een uitleenbeurt aan Manchester United, belandde hij bij Manchester City. Zij betaalden 29 miljoen euro. Bij de club van Vincent Kompany speelde hij vier seizoenen. Tevez bezorgde er City mee de eerste landstitel in 44 jaar. Juventus plukte hem er na vier jaar weg en de afgelopen jaren speelde hij nog voor SH Shenhua in China en Boca Juniors.

Onlangs maakte de ondertussen 37-jarige Tevez bekend dat hij de club van zijn hart verlaat. "Fysiek gezien kan ik nog steeds spelen, maar mentaal gezien wordt het steeds lastiger. Dit afscheid is echter geen vaarwel, maar een tot ziens", liet de Argentijn weten tijdens een persconferentie. "Geen idee of ik stop met voetballen, maar als ik doorga, zal dat zeker niet bij Boca zijn."

Fan van onze serie? Kijk naar de viering van Layvin Kurzawa, die lik op stuk krijgt van de Zweden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top