Mythische vieringen: Layvin Kurzawa's arrogantie werkt averechts

Sport | In 2014, tijdens een beslissende wedstrijd voor kwalificatie voor het UEFA Europees kampioenschap voor de beloften, had de Franse Layvin Kurzawa het slechte idee om zijn doelpunt iets te theatraal te vieren tegen de Zweden.

In oktober 2014 ontmoetten de Franse en Zweedse U23's elkaar in een cruciale double-header, waarvan de winnaar verzekerd zou zijn van een plaats in de U23-eurofinales van 2015, maar ook de Olympische Spelen van 2016. Na de 2-0 overwinning in de eerste ronde reizen de Bleuets naar Zweden met een belangrijk voordeel in de tweede ronde. Maar de jonge Fransen zullen hun kans missen tegen de veel ijverigere Zweden.

Kiese Thelin en zijn landgenoten kenden een perfecte start. De voormalige Anderlechtspeler opende al na vier minuten de score na een corner. De Zweden stonden 2-0 voor en 3-0 voor, en de wedstrijd was zo goed als over. Kapitein Alexander Miloševic nam zelfs de vrijheid om zijn doelpunt te vieren door een militair saluut na te bootsen, als antwoord op het saluut dat de Fransen in de eerste wedstrijd hadden gebracht.

Kenmerkende buiging

Net toen het leek alsof de Fransen in het slop zaten, dook Layvin Kurzawa in de 87e minuut op om de kloof te dichten. De linksback was ervan overtuigd dat zijn doelpunt zijn ploeg een plaats in de volgende ronde had bezorgd, en hij beschimpte Miloševic vervolgens met zijn vreugde. Hij liet het daar echter niet bij zitten en maakte ook zijn kenmerkende buiging voor de neuzen van Kristoffer Olsson en John Guidetti. Het was een provocerend gebaar dat grensde aan respectloosheid en hem een gele kaart opleverde.

Maar het verhaal eindigde daar niet. Amper twee minuten na Kurzawa's doelpunt schoot Oscar Lewicki langs Alphonse Areola om de hoop van Frankrijk op een overwinning te doen vervliegen (4-1). Terwijl de middenvelder zijn doelpunt vierde met een aantal van zijn teamgenoten, jubelde Guidetti en kon hij het niet laten om naar Kurzawa toe te komen om hem lik op stuk te geven.

De Zweedse revanche

Na het laatste fluitsignaal hadden de Zweden er zin in en imiteerden ze het gebaar van de Fransman op het veld en in de kleedkamer. "De Fransen waren te arrogant, zoals gewoonlijk," zei Thelin na de wedstrijd.

De reacties op de Franse fullback gingen onmiddellijk de hoogte in en de speler bleef niet gespaard van spot op de sociale media. Kurzawa, die in 2015 van AS Monaco naar PSG verhuisde, legde even later uit dat hij zijn lesje had geleerd van het ongeluk. "Het is een gebaar dat ik niet meer zal doen... behalve als het zonnig is! (lacht)"

Acht maanden later, op de avond van hun triomf in het UEFA Europees kampioenschap U-21 tegen Portugal, maakten de Zweden er een punt van Kurzawa een laatste knipoog te geven door met hun trofee te poseren en het beroemde gebaar van de Fransman nog een laatste keer na te bootsen.

Fan van onze serie? Kijk naar Didier Drogba's vreugde na de verlossing van Marseille.