De grote afwezigen van het EK: Erling Haaland, het fenomeen dat zijn moment nog niet claimde

Voetbal | Hij had een van de grootste publiekstrekkers van het EK kunnen zijn, maar hij zal van thuis moeten supporteren. Erling Haaland en zijn Noorwegen doen niet mee, waardoor de aanvaller van Borussia Dortmund zijn eerste grote internationale competitie moet missen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de toekomst zou Noorwegen wel eens een van de mooiste voetballanden ter wereld kunnen worden. In het Scandinavische land worden enkele ruwe diamanten naarstig geslepen, en zij zetten al een paar mooie prestaties neer. Daarbij denken we aan Martin Odegaard, maar ook en vooral aan Erling Haaland.
 
De aanvaller van Borussia Dortmund heeft een fantastisch seizoen achter de rug en het was een waar plezier geweest om hem op de velden van Euro 2020 aan het werk te zien. Maar jammer genoeg was Noorwegen nog niet standvastig genoeg om de kwalificatie te versieren.

Tegenslag

De Noren tekenen al sinds het Belgisch-Nederlandse Euro 2000 niet meer present op internationale toernooien, en dit jaar kregen ze meerdere kansen. In de klassieke fase van de kwalificatierondes eindigde het land derde in zijn groep, achter Spanje en Zweden. Maar dat betekende nog geen einde voor de Noorse hoop.
 
Door het nieuwe systeem kwamen de Noren in een barragewedstrijd uit tegen Servië. Maar opnieuw bleek de tegenstand te sterk voor Haaland en de zijnen. De Serviërs zetten hun pad richting kwalificatie verder, maar botsten uiteindelijk tegen een te sterk Schotland.

Boycot in 2022?

Nu de Noren niet op het EK voetballen, richten ze hun blikken al op de Wereldbeker in Qatar in 2022. Voor Haaland zou dat het ideale toneel zijn om internationaal uit te blinken, maar politieke redenen zullen nu misschien stokken in de wielen steken.
 
De Noren zijn namelijk geen voorstanders van de organisatie in het Midden-Oosten, aangezien de werkomstandigheden voor de arbeiders die de stadions bouwen veel te wensen overlaten en het land de mensenrechten niet zou respecteren. Als de Noren erin slagen om zich te kwalificeren, bestaat de kans dat de federatie beslist om het toernooi te boycotten. Maar eerst zal Noorwegen uiteraard moeten presteren in de groepsfase. Momenteel staat het na drie speeldagen vierde in groep G met 6 punten, ex aequo met Nederland en Montenegro, een puntje minder dan groepsleider Turkije. Alles is dus nog mogelijk.
 
Fan van deze reeks? Lees dan hier hoe Laudrup de deur naar de Deense selectie dichtsloeg.

Weet jij al wie het EK zal winnen en wie zal scoren? Speel dan het gratis spel Pickx Prono en win fantastische prijzen!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top