De grote afwezigen op het EK: Laudrup slaat de deuren naar de Deense selectie dicht

Je kan de beste speler van je generatie zijn in je land en toch het gloriemoment van je nationale ploeg missen. Dat is wat Michael Laudrup overkwam.

In het begin van de jaren 90 was de grote Europese voetbalster en man uit het noorden, een Scandinaviër recht uit Denemarken die luistert naar de naam Michael Laudrup. Tussen 1989 en 1994 maakte de aanvallende middenvelder het mooie weer bij Barça, in de tijd van het Dream Team. Laudrup is de referentie op zijn positie, voor velen de beste ooit.
 
Maar niemand is onmisbaar, luidt het gezegde, en Laudrup verpersoonlijkt dat helemaal. Hij maakte sinds 1982 deel uit van de nationale selectie, maar de Barça-speler maakte daar een kruis over in 1991, toen Denemarken uitgeschakeld werd voor het EK. Dat bleek een grote fout te zijn, want zijn land zou uiteindelijk het toernooi winnen, zonder Laudrup!

Conflict met de bondscoach

Om te begrijpen hoe die gemiste afspraak met de geschiedenis gebeurde, moeten we enkele maanden terugkeren. De Deense nationale ploeg werd geleid foor Richard Møller Nielsen. Maar hij en Laudrup konden niet door één deur. Toen de Denen met 0-2 verloren tegen Joegoslavië en de Deense hoop om samen met Zweden naar het EK te trekken begraven was, trok Laudrup de deur naar de nationale selectie dicht. Hij zwoer dat hij niets meer te maken wilde hebben met de selectie zo lang Richard Møller Nielsen er de plak zwaaide. Brian Laudrup, de broer van Michael, en Jan Heintze volgden zijn voorbeeld.
 
In juni waren de Denen in vakantiemodus. Maar dan brak oorlog uit in Joegoslavië en werd het land uitgesloten door de UEFA. Een geëlimineerd land werd weer opgevist en dat was… Denemarken! Richard Møller Nielsen stelde in zeven haasten nog een ploeg samen, maar Laudrup bleef weigeren om terug te keren, in tegenstelling tot zijn broer die zijn beslissing al in de lente had teruggedraaid. Zonder enige druk op hun schouders verbaasden de Denen vriend en vijand en wonnen ze het toernooi. Met Brian, maar zonder Michael.

Toch nog een terugkeer

Michael Laudrup zou uiteindelijk nog terugkeren naar de nationale selectie in 1993, ook al werden de Denen op dat moment nog steeds geleid door Richard Møller Nielsen. “Ik wilde niet terugkomen op een beslissing die ik zo vastberaden had genomen. Maar ik kreeg ook meer en meer zin om met die ploeg te spelen! Zowel ik als de bondscoach hebben compromissen gemaakt”, vertelde de speler, die erbij uitlegde dat hij geen leidersrol wilde opnemen in de ploeg die volgens hem vroeger discipline miste.
 
De Deense legende zou nog tot 1998 met de nationale ploeg van Denemarken voetballen, maar een herhaling van de prestatie van 1992 zat er niet meer in. Diep vanbinnen heeft Laudrup achteraf waarschijnlijk spijt van zijn beslissing. Hij had de overwinning van zijn land vast en zeker nog mooier kunnen maken.
 
Fan van deze reeks? Blik hier terug op de opvallende afwezigheid van Raul op het EK van 2008.

Euro 2020

Bekijk alles
Top