Hoogtepunten in de EK-geschiedenis: de golden goal van Trezeguet

Het EK heeft door de jaren heen al talloze onvergetelijke momenten opgeleverd, die Proximus Pickx bundelt in deze reeks. In 2000 eiste David Trezeguet zijn plaats op in het collectieve voetbalgeheugen. De Fransman scoorde de beslissende goal voor zijn land tegen Italië in de finale van het EK, georganiseerd door België en Nederland.

We spreken van een tijd die jongeren onder de twintig jaar enkel van op tv kennen. Op 2 juli 2000 speelde regerend wereldkampioen Frankrijk de EK-finale tegen zijn eeuwige rivaal Italië in het Feyenoord Stadion van Rotterdam. De match kent pas in de verlengingen zijn dramatische ontknoping, toen invaller David Trezeguet een golden goal scoorde.

Delvecchio zet Italië op voorsprong

Lang daarvoor dacht de Italiaanse bondscoach Dino Zoff de goede tactiek te hebben gevonden om de aanvalskracht van Les Bleus, onder impuls van Zinédine Zidane en Thierry Henry, te stuiten. De Italiaanse vijfsterrendefensie, bestaande uit onder anderen Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta en Paolo Maldini, liet weinig ruimte voor de Fransen.
 
Ondanks een goed begin van de tweede helft van de Fransen, zoals zo vaak in die periode, kwam Italië in de 55ste minuut op voorsprong na een voorzet van Gianluca Pesotto op AS Roma-spits Marco Delvecchio. Francesco Totti speelde Pesotto even daarvoor meesterlijk vrij met een hakballetje.

Frankrijk dwingt verlengingen af

De tijd tikte weg in het voordeel van de Squadra Azzura, die zijn tweede Europese titel al kon ruiken, maar de Franse bondscoach Roger Lemerre gaf zich niet gewonnen en gooide zijn laatste offensieve krachten in de strijd: op de schouders van Sylvain Wiltord, David Trezeguet en Robert Pirès rustte nu de laatste hoop van de natie.
 
In de toegevoegde tijd schreeuwde de Italiaanse bank om het laatste fluitsignaal en stond elke Italiaan langs te zijlijn te popelen om het veld in pure euforie te bestormen. Maar een allerlaatste trap van doelman Fabien Barthez besliste daar anders over: zijn bal werd met het hoofd gedevieerd door Trezeguet richting Wiltord, die na een borstcontrole uithaalde in de zestien. Zijn gekruist schot vloerde doelman Toldo en bezorgde de Italianen een koude douche. Alles was te herdoen: op naar verlengingen.

De sensationele volley van Trezeguet

Italië lag plat op de mat. Het kreeg fysiek en mentaal een mokerslag te verduren, terwijl de troepen van Dino Zoff kreunden onder de Franse aanvalsgolven. Henry en Zidane testten de gekraakte Italiaanse defensie, en uiteindelijk beslechtte een rush van Robert Pirès op de linkerflank de match.
 
De aanvallende middenvelder, die even later Marseille zou ruilen voor Arsenal, liep Cannavaro eraf en zette voor op Trezeguet, die zijn land met een fantastische volley de Europese titel schonk.
 
De regel van de golden goal verdween in 2004. Italië pakte in 2006 zijn revanche op het WK in Duitsland. Frankrijk, dat in de verlengingen aanvoerder Zinédine Zidane moest missen door een rode kaart na een kopstoot, trok aan het kortste eind in de strafschoppenserie na een misser van… jawel, Trezeguet.

Fan van deze reeks? Herbeleef het kunststukje van Marco van Basten.
 

Voetbal

Bekijk alles
Top