Hoogtepunten in de EK-geschiedenis: het kunststukje van Marco van Basten

Het is D-Day voor Euro 2020. Als startschot lanceert Proximus Pickx een reeks over de hoogtepunten van het EK. We bijten de spits af met Nederland, dat zich op 25 juni 1988 tot Europees kampioen kroonde. Het is tot op de dag van vandaag de enige internationale beker die Oranje in zijn trofeeënkast heeft staan. De Nederlanders klopten de Sovjet-Unie met 2-0 in de finale, dankzij het onvolprezen talent van Marco van Basten. Zijn doelpunt deed monden wereldwijd openvallen.

Een geur van revanche omhulde die finale. Ter herinnering: de Sovjet-Unie had Nederland geklopt (0-1) in de openingsmatch van het EK 1988, in de Bondsrepubliek Duitsland.

Geen spoor van Marco Van Basten, die toen nog tweede keus was voor de Nederlandse bondscoach Rinus Michels. De aanvaller werd ook niet gespaard van blessures in de loop het seizoen en moet genoegen nemen met een plaats op de bank. Dat stemt de AC Milan-speler zeer ontevreden; hij overweegt zelfs even om de Nederlandse selectie te verlaten.

Van Basten grijpt zijn kans

Na de nederlaag tegen de Sovjet-Unie gooit Michels het over een andere boeg. John Bosman verliest zijn basisplaats aan Van Basten: een keuze die al snel zijn vruchten afwerpt. In de tweede match veegt Nederland Engeland van tafel dankzij een hattrick van Van Basten, om daarna Ierland te verslaan op weg naar de halve finale.
 
Dan volgt de kraker tegen gastland West-Duitsland. Pas in het laatste kwartier kan Nederland de scheve situatie rechtzetten. Oranje stond lang 1-0 achter, maar haalt het uiteindelijk met 1-2 dankzij een doelpunt van Van Basten in de slotminuten van de wedstrijd. Nederland mocht zich opmaken voor een tweede duel met de Sovjet-Unie, en deze keer stond de Europese titel op het spel.

Historische titel

Van Basten etaleert in die finale nogmaals zijn klasse. Na een halfuur bedient hij Ruud Gillit voor de 1-0. Daarna is het wachten tot de 54ste minuut voor de tweede, onvergetelijke goal van de wedstrijd. Van Basten krijgt een hoge voorzet van de linkerflank. De bal belandt op de rand van de zestien. Vanuit een bijna onmogelijke hoek twijfelt de Nederlandse vedette niet: met een magnifieke volley kruist hij de bal over de doelman tegen de netten. Keeper Rinat Dassaïev weet niet wat hem overkomt.
 
Voor het eerst in zijn geschiedenis kroont Nederland zich tot Europees kampioen. De bijdrage van Marco Van Basten aan deze historische zege is immens. De aanvaller ontpopte zich tot topschutter van het EK 1988 met vijf doelpunten en werd verkozen tot beste speler van het toernooi.
 

Nieuws

Bekijk alles
Top