Bioscopen openen eindelijk weer hun deuren: deze films moet je zien

Films | Een mijlpaal in het leven van cultuurminnend België: de bioscopen mogen vandaag weer hun deuren openen na de coronastorm. Maar welke films verschijnen de komende weken in de Belgische zalen, en welke lonen de moeite? Proximus Pickx serveert vijf kijktips.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cash Truck (vanaf 16 juni)

'Cash Truck' is al de vierde samenwerking tussen Guy Ritchie en actieheld Jason Statham. De naam Guy Ritchie is op zich al een keurmerk: de regisseur bracht ons eerder al gesmaakte en originele films als 'Snatch' en 'The Gentlemen'. 

Hill, het personage van Statham, gaat aan de slag bij een geldtransportbedrijf dat verantwoordelijk is voor het wekelijks vervoeren van honderden miljoenen dollars. Niet veel later is de transporttruck het mikpunt van een dodelijke roofoverval. Hill kan de overvallers op zijn eentje bedwingen, en wekt zo argwaan bij zijn crew. Al snel blijkt dat Hill met een reden naar het bedrijf is gekomen...

De actiefilm, die zich afspeelt over verschillende tijdslijnen en vanuit verschillende perspectieven, verscheen vorige maand in de Verenigde Staten, waar het op lof werd onthaald. De New York Post vindt 'Cash Truck' "de meest badass film" van het jaar: "De film is niet zo schaamteloos grappig als 'The Gentlemen', hoewel hij wel z'n lachmomenten heeft, maar is vooral strak geregisseerd en opwindend, zonder één overbodig moment", klinkt het. The New York Times prijst dan weer de epische climax, die "exact voorschotelt waar de kijker naar snakt".

The Father (vanaf 16 juni)

Een film die twee Oscars won (beste acteur voor Anthony Hopkins en beste bewerkte scenario) kan je niet links laten liggen. Al is het maar om veteraan Anthony Hopkins aan het werk te zien. Hij vertolkt een man die ouder wordt en alle hulp van zijn dochter weigert. Hij probeert de veranderingen in zijn leven te accepteren, maar verliest daarbij het vertrouwen in de mensen die hem liefhebben, zijn eigen verstand en de bouwstenen van zijn realiteit.
 
De film grijpt naar de keel en kruipt in de kleren. Het script is van de hand van de Fransman Florian Zeller, die beloond werd met de Oscar voor het beste bewerkte scenario. Het scenario voor zijn eerste langspeelfilm is een bewerking van zijn theaterstuk ‘Le Père’, dat geïnspireerd werd door zijn grootmoeder die leed aan dementie.
 

A Quiet Place Part II (vanaf 23 juni)

Het vervolg van John Krasinski’s (‘The Office’) verrassende horrorhit uit 2018 was aanvankelijk gepland voor 2020, maar daar stak corona een stokje voor. Inmiddels is de film wel al te zien in de Verenigde Staten, bij ons verschijnt hij op 23 juni in de zalen. 

De film gaat over een familie die in complete stilte probeert te leven. Op die manier hebben de gezinsleden een extreem goed gehoor ontwikkeld. Het gezin wordt opgejaagd door moordzuchtige aliens die niet kunnen zien, maar wel het minste en geringste geluid kunnen opvangen.
 
In het eerste deel was te zien hoe de familie Abbott met hun twee kinderen in een afgelegen hoeve woont en zich verschool voor de aliens. Ze ontsnappen ternauwernood aan de buitenaardse wezens. De moeder des huizes was zwanger, en moest in alle stilte bevallen. Uiteraard is dat eum… een lastige bevallig. Spanning troef dus.
 
In het vervolg wordt het gezin gedwongen om zich in het onbekende te wagen, en realiseren ze zich al snel dat de wezens niet de enige bedreiging vormen voor zij die zich schuilhouden.
 
Regisseur Jan Verheyen noemde ‘A Quiet Place’ destijds “een verrassende, subtiele thriller die terecht één van de bioscoophits van het voorjaar werd”. “De cast is uitstekend, met scenarist-regisseur John Krasinski die eveneens de hoofdrol speelt, en wel aan de zijde van zijn echtgenote Emily Blunt.”
 

Mijn vader is een Saucisse (vanaf 23 juni)

Er is ook plaats voor een Vlaamse productie in dit lijstje. 'Mijn Vader is een Saucisse' is het langspeelfilmdebuut van Anouk Fortunier. De film speelt zich zo goed als volledig af in Gent en gaat over Zoë die haar vader steunt wanneer hij beslist om zijn werk als bankier op te zeggen en acteur te worden. De hoofdrol wordt vertolkt door Johan Heldenbergh, die voor het eerst sinds 'The Broken Circle Breakdown' opnieuw een hoofdrol speelt in een Vlaamse film.
 
Aan zijn zijde speelt Savannah Vandendriessche ('Rosie en Moussa') de rol van zijn dochter Zoë. De overige rollen zijn weggelegd voor onder anderen Hilde De Baerdemaeker ('13 Geboden', 'LouisLouise', 'Halleluja!'), Frank Focketyn ('Tytgat Chocolat', 'Het Eiland', 'In de Gloria') en Chokri Ben Chikha.
 
Fortunier won aan bekendheid met haar kortfilm ‘Drôle d'Oiseau’, waarmee ze op verschillende internationale filmfestivals geselecteerd was. Ze won er ook de Publieksprijs op Film Fest Gent mee en de Wildcard op het Kortfilmfestival van Leuven. 
 
‘Mijn vader is een Saucisse’ ging dit voorjaar in wereldpremière op het Cinequest Film & Creativity Festival, dat elk jaar plaatsvindt in het Californische San Jose.
 

Falling (vanaf 14 juli)

Het regiedebuut van Viggo Mortensen (Aragorn in de 'The Lord Of The Rings'-trilogie) ging niet onopgemerkt voorbij sinds het vorig jaar in wereldpremière ging op het prestigieuze filmfestival Sundance: de film, over een conservatieve, dementerende man die bij zijn homoseksuele zoon intrekt in Zuid-Californië, won tot dusver vier filmprijzen (twee CinEuphoria Awards, een DGC Craft Award van Directors Guild of Canada en een Sebastiane Award op het San Sebastián International Film Festival). De film werd niet alleen door Mortensen geregisseerd, maar ook geschreven en geacteerd. Zelfs de muziek is van zijn hand. Een indrukwekkende onemanshow.

The New York Times vatte de film samen als volgt: "Sommige scènes schuren als zandpapier, terwijl andere zo teder zijn dat je er week van wordt. De film schept een tragisch beeld dat concreet is, maar tegelijk meer mysterie in zich heeft dan sommigen zouden willen." The Guardian had het dan weer over "een sombere doch heldere blik op de eindfase van dementie".
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top