One day, one goal: Obafemi Martins scoort het makkelijkste doelpunt uit zijn carrière

Sport | Als men aan Obafemi Martins denkt, zijn het vooral zijn periodes bij Inter Milan en Newcastle United die opvallen. Maar op een februarinacht in 2011 wint Birmingham de League Cup dankzij een lucky goal van de Nigeriaan.

Het kenmerk van een goede aanvaller is weten wanneer je er moet zijn op het juiste moment. Je moet het spel kunnen aanvoelen, anticiperen op de bewegingen van de verdedigers en jezelf correct positioneren. Obafemi Martins beschikte over deze kwaliteiten, zoals hij liet zien in de League Cup-finale van 2011 met Birmingham.

Die avond bezorgde de Nigeriaan zijn ploeg de trofee met een doelpunt in de 89e minuut. Het was een doelpunt dat verre van ingewikkeld was, want hij kon profiteren van de verdedigende fouten van Arsenal. Ook al was zijn tijd bij de Engelse club geen succes, hij heeft in ieder geval kunnen schitteren op dit belangrijke moment.

Szczezny en Koscielny gaan in de fout

De finale werd dus gespeeld tussen Arsenal en Birmingham City FC. De mannen van Arsène Wenger waren de favoriet, maar het was de ploeg van Alex McLeish (ex-coach van Genk) die de score opende. Na 28 minuten trapte Nikola Zigic het leer langs Wojciech Szczesny om Birmingham op voorsprong te zetten. In de 39ste minuut scoorde Van Persie echter de gelijkmaker.

Naarmate de minuten verstreken, leek het erop dat beide partijen op verlengingen leken af te stevenen. Maar dat was zonder rekening te houden met Szczezny en Koscielny. Zigic kopte een lange bal door van Birminghamdoelman Ben Foster en de bal leek veilig in de handen van de Arsenaldoelman te verdwijnen maar verdediger Koscielny probeerde de bal weg te spelen - of trapte hij er naast? - waardoor Szczezny was afgeleid en de bal pal voor de voeten van Obafemi Martins rolde die hem in de 89ste minuut makkelijk in het lege doel tikte en zo de 1-2 eindscore vastlegde.

"Het makkelijkste doelpunt van mijn carrière”

De Nigeriaan stond nog maar pas op het vield - hij was in de 83e minuut ingevallen - en werd een clubheld dankzij de trofee, pas de tweede in de geschiedenis van Birmingham na de League Cup winst in 1963. De aanvaller reageerde uiteraard op het doelpunt en noemde het "het makkelijkste doelpunt uit mijn carrière". Het tegendeel zou verrassend zijn geweest.

Met de weinige speeltijd in de wedstrijd die hij kreeg, moest de speler lachen. "Ik denk dat het mijn tweede bal was die ik aanraakte," lachte hij na de wedstrijd. Maar kwantiteit betekent niet altijd kwaliteit en efficiëntie, dat bewees Obafemi Martins nog maar eens opnieuw.

Het seizoen van Birmingham zou op het eind van het jaar alsnog op een slechte noot eindigen want de club degradeerde naar de Championship, waar de club nu, tien jaar na hun titelwinst, nog steeds speelt.

Ben je een fan van onze serie? Bekijk het doelpunt van Hulk met Porto tegen Donestk in de Champions League.