One day, one goal: ‘The Incredible Hulk’ verpulvert Sjachtar Donetsk met een vrije trap

UEFA Champions League | Als er een speler is die zijn naam in het voetbal eer aandoet, is het de Hulk. De machtige Braziliaan heeft menig verdediger het leven zuur gemaakt met zijn bovenmenselijke aanvallen. Op een avond in de Champions League in 2011 trotseerde hij de wetten der natuurkunde met een vrije trap uit het niets.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Hulk – echte naam Givanildo Vieira de Souza – volgde in zijn carrère niet het gebruikelijke traject. Geen wonder voor een speler van zijn kaliber. Geboren in 1986 in Brazilië, trapte hij in 2004 zijn profcarrière af bij EC Vitória om daarna snel in het  buitenland aan de slag te gaan. Niet in Europa, maar in Japan. In het land van de rijzende zon speelde hij bij verschillende clubs voordat hij schitterde met de Tokyo Verdy. Tijdens het seizoen 2007-2008 eindigde hij als topscorer in D2 met 37 goals in 42 wedstrijden.
 
Dergelijke statistieken sprongen onvermijdelijk in het oog van de Europeanen, en in het bijzonder de managers van FC Porto. Hulk arriveert in 2008 bij de Dragões: het begin van een geweldig vierjarig avontuur.
 
Maar waar komt die bijnaam vandaan, “Hulk”? Het is vanzelfsprekend niet zijn echte achternaam. De Braziliaanse speler kreeg deze bijnaam vanwege zijn gelijkenis met acteur Lou Ferrigno, die de geheel groene superheld eind jaren zeventig speelde in de televisieserie ‘The Incredible Hulk’. Toeval of niet, dit pseudoniem zal perfect blijken te passen bij de atypische speler met uitzonderlijke kracht.

Irriteer de Hulk vooral niet…

Gezien zijn fenomenale slagkracht zorgde de Hulk regelmatig eigenhandig voor een comeback van zijn team. Dit was op een avond in september 2011 nog maar eens het geval. Terwijl Porto op eigen veld Sjachtar Donetsk ontving voor hun eerste wedstrijd in de groepsfase, kreeg de thuisploeg een penalty in de 10de minuut. De Hulk sprong naar voren en trapte de bal naar links. Doelman Rybka werd dan wel meisleid, maar de paal kaatste het leer af. Even later keerde de situatie om: Luiz Adriano bezorgde Sjachtar het voordeel met de 1-0.
 
Kort voor het halfuur kregen de Portugezen een vrije trap in de as, enkele tientallen meters van het doel. Een vrije trap ver van het doel, maar na zijn gemiste penalty zag de Hulk een kans om zijn misser voor eigen publiek goed te maken. Na een korte aanloop lanceerde de stevige Braziliaan een overweldigende trap met een zwevend traject. Doelman Rybka dook richting bal om het schot te blokkeren, maar kon niets doen om een treffer te vermijden. Hij bleek nauwelijks in staat om de bal in het dakraam te buigen. Wat de Hulk op elf meter niet had gedaan, deed hij wél op vijfendertig...

Globetrotter

Aan het einde van het seizoen 2011-2012 nam de Hulk afscheid van Porto, nadat hij daar vier kampioenschappen, vier Portugese bekers, drie Super Cups en de Europa League had gewonnen. Hij zal vervolgens zijn kracht tentoonspreiden in Rusland, bij Zenith Sint-Petersburg, waar hij het kampioenschap zal winnen in 2015 en de beker in 2016.
 
Vervolgens verhuisde hij in 2016 naar China. Hij bracht daar vier jaar door in Shanghai en voegde een kampioenschap en een Chinese Super Cup toe aan zijn palmares.
 
Met zijn 34 jaar is hij inmiddels behoorlijk oud in voetbaltermen, maar de Hulk speelt nog steeds. Afgelopen januari keerde hij terug naar Brazilië om zich bij Atlético Mineiro te voegen. Op 19 maart scoorde hij zijn eerste doelpunt voor dat team, vanaf de penaltystip.
 
Ben jij fan van onze voetbalserie? Lees dan ook alles over het geweldige afscheidscadeau van Arjen Robben voor de Real Madrid-fans.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top