Ben je klaar om te beginnen aan een Pokémon-competitie? Door het vorige dossier ken je ondertussen al heel veel van de game en kan je ook een geweldig team samenstellen. Maar om de ultieme meester te worden, zijn er nog een paar zaken die je moet weten. Zet je schrap, want we vuren ze allemaal op je af!

 

Wat staat er allemaal op het programma? In dit dossier bespreken we enkele zaken die pas later geïntroduceerd werden in het Pokémon-universum, zoals Mega-evolutie en Z-aanvallen. Toch is het ontzettend belangrijk om dit onder de knie te hebben. Dynamax is dan weer eigen aan de huidige generatie en uiteraard komt ook dit hier aan bod. Toch denken we dat dit vooral eigen zal blijven aan deze generatie en dit geen invloed zal hebben op de officiële licentie.

Je ontdekt ook hoe je je Pokémon best traint om de stats te krijgen die belangrijk zijn voor je team door te focussen op IV en EV. We ronden dit dossier uiteindelijk af met belangrijke informatie over Smogon en over VGC.

Ringen, dubbele evolutie en gigantische Pokémon

We maakten voor de eerste keer kennis met Mega-evolutie in de zesde generatie en het is daarmee ook een van de oudere elementen in de game. Een van de oudere, maar wel eentje die warm werd onthaald door de fans. Door zo een evolutie kunnen Pokémon, die al een hoog niveau halen, nog net dat tikkeltje sterker worden. Drie evolutiefases waren blijkbaar niet genoeg en daarom kunnen we genieten van een vierde evolutie. Hierdoor worden bepaalde stats of de stats in het algemeen verhoogd en worden jouw Pokémon, maar ook die van de tegenstander, nog moeilijker om te verslaan. Twee bekende Pokémon zijn Mega-Charizard en Mega-Mewto, die door hun fenomenale stats tot de favoriete Pokémon uit de Uber-categorie behoren.

Met een Z-ring kan je sinds de zevende generatie de Z-kracht activeren waardoor je Pokémon Z-aanvallen kunnen lanceren. De game speelt zich af in de Alola-regio, een plek die geïnspireerd is door Hawaii. Trainers kunnen er door een speciale dans de kracht oproepen om een van de vier aanvallen van de Pokémon te boosten. Er bestaan ook krachten waarmee de status van de Pokémon aangepast kan worden.

De strategische meerwaarde is dat je met een Z-aanval een lastig te verslagen Pokémon van je tegenstander kan uitschakelen als je de aanval goed inzet. Je moet wel goed nadenken over welke aanval je inzet, want je kan die kracht maar één keer per gevecht activeren.

Dynamax, een element uit de achtste en laatste generatie, heeft de grootste invloed op de strategie, want daarmee kan je een Pokémon gigantisch groot maken en krijgen ze gigantische voordelen. Een te groot voordeel bleek al snel, waardoor Smogon de raad gaf om dit niet te gebruiken in officiële toernooien. een advies dat met 87% gevolgd werd, waardoor de feature ook gebannen werd uit officiële competities.

De regels van VCG veranderen regelmatig en het is niet eenvoudig om in elk toernooi dezelfde regels te hanteren. Soms wordt Dynamax wel toegelaten, soms niet. Soms worden enkele Dynamax toegelaten, maar andere dan weer niet.

De conclusie is dus dat elke generatie wel nieuwe elementen heeft geïntroduceerd, maar de meest interessante, en eentje die geliefd is door de fans, is Mega-Evolutie. Een feature die op de deur van de volgende generatie zit te bonken. Wait and see.

Individual Values (IV) & Effort Values (EV)

Tijd om over te gaan naar een iets technischer aspect van de game: Individual Values (of IV). Achter deze benaming schuilt een cijfer van 0 tot 31. Een cijfer dat de Pokémon krijgt wanneer die gevangen wordt of uit een ei komt.

Het cijfer van de IV is verbonden met een bijhorende stat.Als we dus spreken van een Garchomp 6IVs (zie de afbeelding hierboven), dan bedoelen we dat hij 31 IVs heeft voor elke statistiek en dus 31 extra punten krijgt voor de stats. Een serieus voordeel.

De vraag die iedereen zich nu stelt is natuurlijk: hoe kan je die stats beïnvloeden als Pokémon-fokker?

Om eerlijk te zijn is de enige mogelijkheid door te fokken. Pas na enkele eieren krijg je pas de perfecte Pokémon. Om 6IVs te krijgen moet je een Metamorph 6IV, te vinden in de hoogste grasplekken, linken met een ouder waarvan een ei wil krijgen. Bijvoorbeeld een Garchomp met minstens 5IVs. Om je wat een idee te geven van hoeveel werk hierin kruipt. Als je 50 eieren broedt met deze ouders, heb je 60% kans om een ‘kind’ te krijgen met 6IVs. Om ouders te krijgen van 5IVs, bestaan verschillende methodes. Je kan bijvoorbeeld bepaalde items dragen zoals de Power Bracer of de Destiny Knot, waarmee je IVs kan overzetten van ouder op het nageslacht.

Effort Values (EV) kan je dan weer krijgen tijdens de game en hun waarde kan je beïnvloeden met bepaalde acties. 4 EV zorgen voor 1 punt voor een bepaalde stat. Voor elke statistiek, heeft EV een waarde van 0 tot 255. Hun effect op de statistieken werken met takken van 4. Er is een maximum van 252 om te verdelen. 252 EV voegen maar liefst 63 punten toe aan een stat (63 x 4 = 252). De optelsom van de EV mag niet hoger zijn dan 510. De regel van 4 zorgt er trouwens voor dat enkel de eerste 508 EV bruikbaar zijn. Een Pokémon heeft dus 2 EV waar die niets mee kan doen.

Er bestaan ontelbare items om de verdeling van EV te regelen en het is zeker aan te raden om je hierin wat te verdiepen vooraleer je die geeft aan je Pokémon. Dit is wel een werk van lange adem, omdat je dit moet opvolgen vanaf de geboorte van je Pokémon om alles uit de kan te halen in gevechten. Toch hou je hier best rekening mee, want zoals je kan zien in de afbeelding, heeft een Garchomp met goed verdeelde EV wel degelijk een statistisch voordeel.

Dit is wel enkel van toepassing voor de normale games van Pokémon en niet de combat Showdown simulator, waar dit automatisch gebeurt.

Smogon University

Je kon het in ons vorige dossier al lezen en ook hier geven we wat meer info over een belangrijke tool. Wie zich wil verdiepen in strategie en statistieken, moet naar Smogon!

Smogon University‘ is een website (in het Engels) voor en door fans van Pokémon. Het is uitgegroeid tot een internationale referentie!

Op 18 december 2004 maakte internetgebruiker chaos, bekend van populaire tier-strategische systemen, het overzichtelijk voor trainers om al de verschillende soorten Pokémon te bekijken en te analyseren op basis van hun types en hun kwaliteiten.

Je kan op Smogon terecht voor drie verschillende soorten diensten, te beginnen met het forum. Hier kan je info vinden over de tier strategy, de verschillende evoluties van de strategie of de verschillende toernooien. Het tweede deel staat vol artikels en analyses in strategische fiches en gidsen over de Pokémon-competitie.

Het laatste deel is de gevechtssimulator met de naam Pokémon Showdown. Je kan hier verschillende Pokémongevechten simuleren op je PC. Erg handig voor elke trainer, omdat gevechten (en de verdeling van EVs en IVs) razendsnel gesimuleerd worden. Zo kan je aan officiële competities beginnen met een sterk team zonder weken te verliezen met de game. Uiteraard kan je nadien je team ook verzamelen in de game en deelnemen aan andere toernooien van de VGC.

En VGC dan?

VGC, Video Game Championships, is de officiële competitie van The Pokémon Company International (TPCi). Elk seizoen duurt ongeveer een jaar en wordt lokaal, regionaal, nationaal en internationaal gespeeld. De competitie wordt altijd gespeeld in duogevechten en op niveau 50. Je kiest ook 4 van de 6 Pokémon om te gebruiken.

Voor elke competitie ontdek je welke Pokémon je al dan niet mag gebruiken. Bijvoorbeeld welke legendarische Pokémon. Dit verandert ook van generatie tot generatie. We haalden het eerder al aan, maar de regels durven af en toe wel eens te veranderen.

De matchen worden gespeeld in een BO3: de eerste die twee manches wint, wint de wedstrijd. Een manche duurt normaal gezien niet langer dan 15 minuten.

Je mag geen twee dezelfde Pokémon gebruiken. Hetzelfde geldt trouwens voor de items.

Op die manier kunnen we ook dit dossier afsluiten. We hopen dat je heel wat hebt bijgeleerd uit dit artikel en uiteraard ook uit de vorige. Ze geven alvast een mooi beeld van de Pokémon-wereld en ook het competitieve deel ervan. Wie weet wagen sommigen zich zelfs aan een avontuur in een officiële competitie. Wie weet…

Copyright : Pokémon en Smogon University