Paris Saint-Germain ontvangt deze woensdagavond Manchester City in de halve finale van de Champions League. In de laatste vier wedstrijden van deze competitie lijken de Parijzenaars voor de tweede keer op rij dichterbij de zege dan ooit tevoren.
Toen de club in 2011 werd overgenomen door het Qatarese soevereine vermogensfonds, was het de ambitie van zakenman Nasser Al-Khelaïfi om PSG groot te maken in Europa en de Champions League te winnen. De aanzienlijke financiële middelen die de nieuwe leiders de afgelopen tien jaar in de club hebben gepompt, hebben gerendeerd. De club trad snel op de voorgrond van het nationale voetbal en won niet minder dan zeven Franse kampioenstitels.
 
In de loop der jaren hebben de Parijzenaars ook een plaats veroverd tussen de belangrijkste Europese voetbalclubs, evenwel zonder ooit een zege te behalen in de grootste Europese competitie. De laatste mislukking tot nu toe was hun eerste finale die ze verloren tegen een meedogenloze en meer ervaren Bayern München.
 
Minder naïef en wraakzuchtig
 
Maar dit seizoen lijken de planeten eindelijk op één rij te staan voor de aanvallers van Mauricio Pochettino. Onder leiding van de Argentijnse coach, die uiteraard profiteerde van het werk van zijn voorganger Thomas Tuchel, lijkt de club uit Ile-de-France een stap voorwaarts te hebben gezet op het Europese toneel.
 
In hun Champions League-parcours dit seizoen hebben de Parijzenaars laten zien dat ze nu de ervaring lijken te hebben die hen een zege kan opleveren. Ze reageren sereen bij gecompliceerde situaties en stellen zich flexibel op wanneer het spel het vereist. Tekenend voor deze ervaring zijn de overwinningen die PSG heeft geboekt tegen twee van zijn voormalige aartsrivalen in de vorige rondes.
 
Zo wisten de Parijzenaars vier jaar na de remontada van Barcelona zelfverzekerd wraak te nemen op de bende van Messi. In de volgende ronde rijgden de Fransmannen de scalp van Bayern München aan hun riem, hoewel de Zuid-Duitse ploeg al bijna twee jaar ongeslagen in de competitie stond. Sinds 2017 wonnen alle teams die Bayern uitschakelden de trofee.
 
De sterren op het rendez-vous
 
Tegen de regerende Europese kampioen hadden de Parijzenaars zeker te lijden, maar toonden ze een opmerkelijke teamspirit, ondanks de afwezigheid van aanvoerder Marquinhos en middenvelder Marco Verratti. Deze collectieve kracht wordt nog eens ondersteund door de uitstekende vorm van Neymar en Kylian Mbappé, de twee grote sterren van de ploeg. Deze twee toppers verrasten vriend en vijand in de Champions League door 14 goals en 6 assists in negen wedstrijden te scoren.
 
Woensdag meet PSG zich opnieuw met een van zijn vroegere tegenstanders. In 2016 knikkerde het Manchester City van Kevin De Bruyne de Parijzenaars uit de kwartfinales. Vijf jaar later is het PSG die de grootste voorsprong heeft tegen de Mancunians, die in de competitie niet echt hun beste beentje voorzetten. Als de Fransen winnen, zullen ze het mogen opnemen tegen Real Madrid of Chelsea in een tweede opeenvolgende finale. Zo kunnen ze eindelijk de droom waarmaken die veel Parijzenaars al tien jaar koesteren.
 
Het programma van de komende halve finales:
 
Dinsdag 27 april
Real Madrid - Chelsea: vanaf 20u15 op Proximus Sports 1.
 
Woensdag 28 april
Paris Saint-Germain - Manchester City: vanaf 20u15 op Proximus Sports 1
 
Volg de Champions League het hele seizoen lang volledig en exclusief op de Proximus Sports-kanalen, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!