De eOwls, de Rocket League-spelers van de Université Libre de Bruxelles die deelnemen aan het European University Rocketeers’ Championship 2021, hebben de competitie afgesloten met een top 9-12. En dat maakt de Association Esport de l’ULB natuurlijk trots. Het was dan ook de ideale gelegenheid om te praten met Gilles Tinant, algemeen coördinator van de vereniging, en Slyex, aanvoerder van het team.

Het European University Rocketeers’ Championship is een interuniversitaire competitie die in heel Europa op Rocket League wordt gespeeld. Het toernooi, dat voor het derde jaar werd georganiseerd, bracht 32 teams uit de verschillende nationale kampioenschappen en extra teams die hun ticket via open kwalificaties hadden bemachtigd bijeen.

Aan Belgische zijde waren twee universiteiten bij de competitie betrokken: de PXL Hogeschool en de Université Libre de Bruxelles. Het team van die eerste eindigde 7de in zijn groep en mocht dus niet verder in de competitie, maar de Brusselse eOwls slaagden erin een 5de plaats te bemachtigen waardoor ze een ticket kregen voor de loser bracket. En het is dankzij een prachtig parcours in de boom dat de ULB-spelers een fantastische TOP 9-12 konden behalen.

“Het team voelt zich goed, we zijn blij met het resultaat”, vertelt kapitein Slyex. “We zijn competitiebeesten in hart en nieren en dus willen we altijd een stapje verder gaan. We kijken nu al uit naar de volgende competities.” Voorlopig zijn de doelstellingen duidelijk, maar eerlijk. “We weten dat het team niet per se het niveau heeft voor extra-universitaire competities, dus concentreren we ons op die tussen universiteiten. Bovendien studeren we allemaal nog en proberen we nog een zekere passie voor het spel te behouden.”

Alles draait dus rond plezier, met behoud van een succesvolle academische carrière. Een devies dat ook weerklinkt uit de mond van Gilles Tinant, algemeen coördinator van de Association Esport de l’ULB (AeS). “Het academische succes van onze studenten komt op de eerste plaats, en dat om twee redenen. Het eerste is nogal egoïstisch, maar een student die slaagt is over het algemeen een student die zijn studies aan de ULB afmaakt en die dus zo lang mogelijk in het team blijft. Het tweede is gewoon dat esports voor sommige mensen nog steeds een slechte bijklank heeft. Spelers naar voren schuiven voor wie de academische kant een probleem is, zou daarom niet in overeenstemming zijn met onze wil om een positief verhaal te brengen over esports.”

Met 20 esporters op vijf verschillende games (TFT, LoL, FIFA, Rocket League en Valorant) wil de AeS een optimistisch beeld van esports brengen, een project waarin ze gesteund wordt door de universiteit. “De ULB was de eerste universiteit die een van haar studenten een speciaal statuut toekende omdat hij een esporter was. Dat is al een mooi teken van openheid. Wat de praktische middelen betreft, zoals bijvoorbeeld een gaming room, zijn we in gesprek met de universiteit, maar er is nog niets definitief”, aldus Gilles. Laten we niet vergeten dat de ULB 35.000 studenten en meer dan 120 verenigingen telt die ook steun nodig hebben, zeker in de huidige situatie.

Je kan de AeS-esporters aan het werk zien tijdens de Belgian College League, waar sommigen van hen nog in de race zijn op FIFA en League of Legends. Ook namen ze deel aan de Red Bull Clutch op Valorant. Het team pakte de eerste plaats in de eerste qualifier en zal het dus mogen opnemen tegen de beste universiteiten van België in een grote nationale finale!