Vijf films en series die ons iets meer leren over autisme

Films | Vrijdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Proximus Pickx maakt van de gelegenheid gebruik om een reeks films en series op te sommen die je iets meer leren over deze nog relatief onbekende neurologische ontwikkelingsstoornis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rain man

In 'Rain Man' speelt Dustin Hoffman Raymond, een autistisch wonderkind dat met tegenzin wordt opgevangen door zijn broer Charlie (rol van Tom Cruise). Tijdens een reis met de wagen door de Verenigde Staten leren ze elkaar beter kennen. Het personage van Raymond is begiftigd met een feilloos geheugen, waardoor Charlie op het idee komt om in Las Vegas veel geld te gaan winnen door kaarten te tellen bij Blackjack. De film was een hit voor Tom Cruise en Dustin Hoffman, won vier Oscars en was ook een van de eerste Hollywoodfilms die het onderwerp autisme behandelde.

‘Rain Man’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga hier rechtstreeks naar de catalogus!


Atypical

‘Atypical' volgt Sam, een 18-jarige autistische jongen die de grillen van het volwassen worden ontdekt. Op zoek naar liefde en onafhankelijkheid begint Sam aan een reis om zichzelf te ontdekken, terwijl de rest van zijn familie te maken krijgt met veranderingen in hun eigen leven. Robia Rashid, de maakster van de serie, liet zich tijdens de productie van de drie seizoenen van 'Atypical' omringen met mensen met autismespectrumstoornissen, net omwille van inclusiviteit en authenticiteit.
 
Alle drie seizoenen van 'Atypical' zijn beschikbaar op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!


Ben X

Deze film van de Belgische regisseur Nic Balthazar, een adaptatie van zijn roman 'Niets was alles wat hij zei', vertegenwoordigde België bij de Oscars 2008, maar behoorde uiteindelijk niet tot de vijf finalisten. Dit drama vertelt het verhaal van Ben, een tiener met het syndroom van Asperger. Gepest door zijn leeftijdsgenoten op school, zoekt de jongen zijn toevlucht in de wereld van videospelletjes. Hij verliest zich meer en meer in deze virtuele realiteit, gedreven door zijn gevoelens voor Scarlite, het pseudoniem van een jong meisje dat hij nooit in het echt heeft ontmoet. Een aangrijpende film die licht werpt op items zoals het pesten op school en de relatieproblemen waarmee mensen met autisme soms te kampen hebben.


The Good Doctor

Dit medische drama volgt Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore),  een jongeman met autisme en savantsyndroom, een label voor iemand met een autistische stoornis enof verstandelijke beperking die zeer bijzondere geestelijke vermogens heeft op één bepaald terrein. De serie, een Amerikaanse remake van een Zuid-Koreaanse serie, onderzoekt de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd wanneer hij probeert samen te werken met zijn neurotypische collega's die niet altijd de manier begrijpen waarop hij zich gedraagt.
 
'The Good Doctor', tot nog toe zijn er drie seizoenen, kan je bekijken op VTM GO.


Forrest Gump

Robert Zemeckis' met zes Oscars bekroonde komische drama vermeldt niet expliciet dat zijn hoofdrolspeler autistisch is, maar hij heeft vele stoornissen die daar ongetwijfeld op wijzen. Zittend op een bankje, vertelt Forrest Gump zijn ongelooflijke levensverhaal aan iedereen die wil luisteren ... Hij is eind jaren veertig geboren in het zuiden van Amerika en heeft een IQ dat lager dan het gemiddelde is, maar hij heeft ook een gave: hij kan heel hard lopen. Hij is een openhartige jongeman die succes na succes haalt en die gedurende een halve eeuw heel wat historische gebeurtenissen van dichtbij meemaakt, zonder dat te beseffen. Een ontroerende tragikomedie over onbereikbare liefde, verlangen, geluk en de zin van het leven. Een boodschap schemert door in Forrests avonturen: laat je nooit tegenhouden door je grenzen, ren!
 
‘Forrest Gump’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga hier rechtstreeks naar de catalogus.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top