Rain Man (1988)

Films | Regisseur Geoffrey Enthoven kwam in 2011 met de taboedoorbrekende film ‘Hasta la Vista!’ op de proppen. Het concept: drie jonge gasten, elk met een beperking, gaan samen op reis naar Spanje. Een ‘wijntour’, zo maken ze hun ouders wijs, maar de reis heeft maar één doel: een eerste seksuele ervaring opdoen. Zondagavond om 21u05 is de film te zien op Eén. In het verleden wisten ook al andere personages met een handicap de harten van filmfans te veroveren: drie grote klassiekers die je gezien moet hebben!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Rain Man’ speelt Tom Cruise de egoïstische, jonge zakenman Charlie Babbitt – een yuppie die om weinig meer dan geld geeft. Wanneer hij ontdekt dat het grootste deel van zijn vaders erfenis naar een broer gaat van wiens bestaan hij niet eens afwist, besluit Charlie dan ook om de mysterieuze broer op te zoeken. Alleen blijkt die broer, Raymond (Dustin Hoffman), in een instelling te wonen omdat hij aan een zeer zware vorm van autisme met savantsyndroom lijdt. Charlie neemt Raymond mee op sleeptouw door Los Angeles, aanvankelijk in een poging om hem de omvangrijke erfenis te ontfutselen. Voor Raymond, die extreem afhankelijk is van zijn dagelijkse routine en gestructureerde bestaan, wordt het allesbehalve een plezierreisje. Naarmate de twee meer tijd met elkaar doorbrengen, begint Charlie echter om zijn broer te geven en te beseffen dat hij fout bezig is

Over de weergave van autisme en savantsyndroom in ‘Rain Man’ zijn de meningen erg verdeeld. Een aantal critici vinden dat Hoffmans personage een stereotyperend of overdreven beeld creëerde van de aandoening. Anderen prijzen de film dan weer voor het doorbreken van misvattingen en het aankaarten van de zware moeilijkheden die mensen met autisme in het alledaagse leven ondervinden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top