Bayern, Lazio, Girondins: wanneer voetbalclubs hun regio eren

Voetbal | Weet jij waar de naam van je favoriete team vandaan komt? Dit is een vraag die we onszelf niet altijd stellen. Maar clubnamen verbergen soms verrassende verklaringen en anekdotes, die veel zeggen over hun oorsprong. Daarin geïnteresseerd zijn, betekent geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het team, maar ook in voetbal in het algemeen. In deze nieuwe rubriek kijkt Proximus Pickx naar de oorsprong van clubnamen. Onze derde aflevering is gewijd aan regionale clubs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na gesproken te hebben over de clubs waarvan de naam een verwijzing is naar een district, wordt het tijd om de focus te verleggen naar de regio's. Hoewel veel teams meestal aan een stad verbonden zijn, zijn er ook teams die een band hebben met de hele regio.

In België zijn er vanwege de grootte van het grondgebied geen dergelijke clubnamen. Maar bij onze buurlanden zijn de voorbeelden talrijk. Laten we eerst naar Nederland gaan, met FC Twente. De Eredivisie-club is gevestigd in de stad Enschede, maar werd bij voorkeur vernoemd naar hun regio, Twente.

Als we dan de grens met Duitsland oversteken, is Bayern München uiteraard het bekendste voorbeeld. De naam bestaat uit twee geografische verwijzingen. München verwijst naar de op twee na grootste stad van het land, terwijl "Bayern" de Duitse naam is voor de deelstaat Beieren, een deelstaat in het zuidoosten van Duitsland. In feite is het vaak de regio waarbij de Rekordmeister wordt geïdentificeerd, aangezien je meer commentatoren zult horen praten over "Beieren" dan over "München".

Waar komt de term Borussia vandaan?

Aan de overkant van de Rijn hebben de clubs van Dortmund en Mönchengladbach de term "Borussia" gemeen, die voorafgaat aan de naam van hun stad. Dit woord is eigenlijk de Latijnse naam voor Pruisen. Een oud koninkrijk waarvan het grondgebied nu wordt gedeeld door verschillende landen, waaronder Duitsland. De twee teams uit Oost-Duitsland wilden daarom een historische verwijzing in hun clubnaam verwerken.

Verder naar het zuiden in Italië is Lazio de oudste club van Rome, wat de Italiaanse naam is voor Latium, de regio waar de hoofdstad gevestigd is. In Tsjechië ontleent FK Bohemians Prague een deel van zijn naam aan de Boheemse regio, en in Bulgarije heet een club in Ludogorie Ludogorets Razgrad.

Frankrijk en zijn departementen

Ook in Frankrijk hebben sommige clubs de naam van hun departement aan hun benaming toegevoegd. Zo kennen we vandaag Montpellier Hérault Sport Club, op deze manier hernoemd in 1989 nadat de Algemene Raad van Hérault hielp bij de herfinanciering van de club. Maar er zijn ook de Girondins de Bordeaux, die een ode brengen aan hun departement 'de Gironde'. Laten we ook AS Nancy-Lorraine of Rodez Aveyron Football niet vergeten, twee Ligue 2-clubs.

Eindigen doen we met een paar voorbeelden waaruit blijkt dat clubs dit keer ook naar landen kunnen verwijzen. Austria Salzburg en Austria Wenen gebruiken de Latijnse naam van hun land, Oostenrijk. Meer verrassend is het geval van Hellas Verona. Toen het werd opgericht, koos de Italiaanse club ervoor om de term Hellas (wat Griekenland in het Grieks betekent) toe te voegen aan de naam van de club. De reden? Het team zou zijn opgericht door studenten van 'Liceo Statate Scipione Maffe', dat gespecialiseerd is in het onderwijzen van klassieke talen, waaronder het Grieks.

Wil je de oorsprong van veel andere clubs ontdekken? Lees ons artikel over clubs uit de wijken!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top