Anderlecht, Chelsea of Benfica: waar komen de namen van deze topclubs vandaan?

Jupiler Pro League |

Jouw favoriete voetbalclub heeft een naam. Maar waar komt deze vandaan? Proximus Pickx duikt in de geschiedenis van talloze voetbalclubs en onderzocht welke verhalen er schuilen achter de namen van ’s wereld bekendste voetbalverenigingen. Deze week spitsen we ons toe op clubs die genoemd zijn naar een plaatselijke buurt of wijk.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het prille begin was voetbal een plaatselijke sport die werd uitgeoefend in een stad of dorp door de lokale arbeiders die plezier hadden in het spelletje. Omdat dat plezier zo groot was, verenigden ze zich en namen ze het op tegen andere ploegen uit een nabijgelegen dorp of stad. Om goede resultaten te behalen, trainden de arbeiders ook na hun werkuren urenlang om nog beter te kunnen worden. Deze arbeiders woonden bovendien vaak in dezelfde wijk, dicht bij de fabriek of mijn. Het is deze plaatselijke wijk die de basis vormde voor de identiteit van de club, en zijn naam.

Districten en gemeenten

We hoeven maar één blik te werpen op de ranglijst van de Engelse Premier League om talloze voorbeelden van dit fenomeen te zien. We zien in de tabel van deze competitie maar liefst vier Londense clubs die elk een eigen wijk vertegenwoordigen. We spreken dan natuurlijk over Chelsea, Tottenham, Fulham en West Ham. Maar ook elders in Engeland zijn lokale clubs uitgegroeid tot ware mastodonten: Everton is bijvoorbeeld een wijk in de stad Liverpool. Ook Aston Villa hoort in dit rijtje thuis: deze club is genoemd naar de Villa Cross Wesleyan Chapel, gelegen in de wijk Aston te Birmingham.

Ook in eigen land tref je heel wat buurtclubs aan. Het bekendste voorbeeld daarvan is Anderlecht, dat in 1908 is opgericht in dezelfde wijk. Ook Union Sint-Gillis en Racing White Daring Molenbeek (RWDM) horen in dit rijtje van lokaal verankerde clubs thuis. Union werd in 1897 opgericht door enkele lokale Molenbeekse vrienden en RWDM is het resultaat van talrijke fusies tussen kleinere Brusselse clubs.

Wereldberoemde wijken

Als we de Europese kaart gadeslaan, op zoek naar voetbalclubs met een plaatselijke geschiedenis, komen we al snel in Lissabon terecht. Benfica SL is namelijk genoemd naar een lokale buurt uit de Portugese hoofdstad. Ook in Turkije zijn de voorbeelden legio: zowel Besiktas als Fenerbahçe zijn eigenlijk vernoemd naar de twee wijken uit Istanboel waar hun oorsprong ligt. In Frankrijk is Paris Saint-Germain een mooi voorbeeld: de oorsprong van club van Neymar Jr. en Kylian Mbappe ligt niet in Parijs maar twintig kilometer buiten de Franse hoofdstad, nabij Saint-Germain-en-Laye. In 1970 fusioneerde die club met Paris FC en kreeg het een nieuwe naam: Paris Saint-Germain.

Ook in Zuid-Amerika weten ze wat van traditie. Omdat de steden daar heel groot zijn, gingen de lokale voetbalverenigingen al snel op zoek naar nieuwe namen om duidelijk het onderscheid te maken tussen henzelf en andere lokale voetbalclubs. Zo werd de wereldberoemde club Boca Juniors vernoemd naar de wijk in Buenos Aires die 'La Boca' heet. ‘La Boca’ betekent ‘de mond’ en verwijst naar een van de mondingen van de plaatselijke rivier Riachuelo. Hetzelfde verhaal geldt voor Flamenco CR: Flamengo is een prachtige wijk in Rio de Janeiro die ook het legendarische Maracana-stadion herbergt.

Zijn er dan nog voorbeelden? Natuurlijk wel! Chievo is ook een wijk in de Italiaanse stad Verona. Feyenoord is een arbeidersbuurt uit Rotterdam en Schalke is hetzelfde in Gelsenkirchen. We kunnen dus concluderen dat heel wat voetbalclubs hun oorsprong vinden in de straten rondom hun eigen stadion.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top