Waarom de ingenieuze CGI van 'Jurassic Park' er nog altijd goed uitziet

Films | Steven Spielbergs ‘Jurassic Park’ uit 1993 geldt vandaag de dag nog steeds als een masterclass in het gebruik van CGI (computer-generated imagery). De film is bijna dertig jaar oud, maar de dinosaurussen blijven overtuigend genoeg om ons niet uit het verhaal te zuigen. Een aardige prestatie, zeker omdat de CGI van sommige films die amper een jaar geleden uitkwamen er nu al gedateert uitziet. Naar aanleiding van de uitzending op VTM 3 vanavond, onderzocht Pickx waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tegenwoordig is CGI bijna onmisbaar in het filmlandschap. Er komt quasi geen enkele film meer uit waar niet om een of andere reden met een computer beelden in zijn aangepast. Filmreeksen als ‘Transformers’ teren op niets anders, maar ook in een romantisch drama wordt CGI gebruikt om bijvoorbeeld de lucht net iets blauwer te maken. Filmmakers experimenteerden in de jaren 70 al met computergegenereerde beelden, maar het was pas met de allereerste ‘Jurassic Park’ dat de techniek echt wasdom bereikte.
 
De dinosauriërs in Steven Spielbergs film zien er nog steeds goed uit. En dan bedoelen we niet op een soort charmante en nostalgische manier, zoals wanneer je ‘King Kong’ uit 1933 bekijkt. De CGI is niet perfect, maar doordat er slim mee omgegaan wordt, zouden de scènes niet misstaan in een moderne film.

Schaars

Een van de belangrijkste redenen dat de CGI van ‘Jurassic Park’ vandaag zo goed standhoudt, is het schaarse gebruik ervan. Aanvankelijk wilde Spielberg geen CGI gebruiken, maar wel stopmotion. Maar zelfs de meest geavanceerde stopmotion van het moment was een beetje schokkerig en onrealistisch, dus ging de effectenstudio van Lucasfilm, Industrial Light and Magic aan de slag met computers.
 
De computereffecten werden grotendeels gebruikt om andere, praktische special effects te ondersteunen. De dinosauriërs worden meestal weergegeven met poppen, kostuums of zelfs een levensgrote T-Rex-robot. Slechts in enkele scènes zijn de reptielen helemaal uit CGI opgebouwd.
 
In ‘Jurassic Park’ zitten in totaal 63 shots waarvoor GCI gebruikt werd. Vergelijk dat met de meer dan 2.000 shots in ‘Jurassic World’, en je weet hoe voorzichtig Spielberg en zijn team ermee omsprongen. Dat was ook uit noodzaak, want het duurde enkele uren om één CGI-beeld te genereren en de filmmakers hadden niet veel zin om hun film met een jaar uit te stellen.

Research

Spielberg en ILM wisten maar al te goed dat hun CGI niet perfect was en dat de beelden er snel onrealistisch zouden uitzien. Daarom sprongen ze niet alleen zuinig, maar ook verstandig om met de beelden. Zo waren er vaak maar kleine delen van dino’s zichtbaar, en wanneer een T-Rex dan toch in volle glorie op het scherm stond, was dat’s nachts en in de regen. Het donker liet toe om delen van de dino duister te houden en dankzij de regen viel het niet op als enkele details wat wazig waren. Een memorabele scène is alleen belicht met één grote schijnwerper, wat het voor het effectenteam makkelijker maakte om het licht realistisch te laten reflecteren. Al die technieken droegen ook nog eens bij aan de spanning in de film. Daarnaast had ILM heel wat research gedaan naar hoe reptielen zich bewegen. De realistische bewegingen van de dino’s leidden snel af van imperfecties in de 3D-modellen.
 
De principes die door ILM en Spielberg gebruikt werden voor ‘Jurassic Park’, vormen nog steeds de standaarden die heel wat films hanteren. In juni 2022 komt het volgende deel in de franchise uit: ‘Jurassic World: Dominion’. Wij zullen er in elk geval op letten of de technieken van weleer nog steeds toegepast worden.

'Jurassic Park' is vanavond om 20u40 te zien op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top