One day, one goal: Didier Drogba redt de kansen van Chelsea in de Champions League

UEFA Champions League |

Didier Drogba hing twee jaar geleden zijn voetbalschoenen aan de haak, maar blijft tot op heden een voorbeeld voor vele centrumspitsen. In 2012 redde de Ivoriaan de hoop van Chelsea in de Champions League-finale tegen Bayern München. Zijn kopbal in die wedstrijd was een van zijn laatste voor de Blues, maar misschien wel zijn belangrijkste. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In totaal duurde het liefdesverhaal tussen Drogba en Chelsea zo’n acht jaar. Van 2004 tot 2012 maakte hij het ene doelpunt na het andere voor de Londense club. Drogba duikt de recordcijfers in met in totaal 164 goals in 381 wedstrijden waarin hij speelde. Daarnaast gaf hij ook nog eens 86 assists. 

Nadat de Ivoriaan bij Olympique Marseille speelde, versierde hij een prachttransfer naar Londen. Dat hij daar succesvol was, staat buiten kijf. Met zijn team won hij vier keer de Premier League, vier keer de FA Cup en twee keer de Community Shields. Internationaal won hij in 2012 met de Blues de Champions League. In 2004 was Drogba al eens dicht bij een Europese titel met Marseille, maar in de finale kon OM Valencia niet verslaan. Op 19 mei 2012 besloot Drogba zijn tweede kans op Europees succes niet te missen. 

 

Boze kopstoot

Nadat Chelsea zowel Napoli, Benfica als FC Barcelona voorbijging, trof Chelsea in de finale van de Champions League het sterke Bayern München. Op de spelerslijsten schitterden ronkende namen als Neuer, Lahm, Boateng, Schweinsteiger, Kroos, Muller en het verschrikkelijke duo Ribéry-Robben aan de Beierse kant. Voor Chelsea maakten Cech, David Luiz, Cahill, Cole, Lampard, Mata en Drogba hun opwachting. Het was dus geen wonder dat het duel tussen deze topclubs spannend zou worden.

Toch gaat de wedstrijd al van bij het begin op slot. Beide teams verdedigden sterk en aanvallen binnen de zestien zijn zeldzaam. Pas in de 83e minuut kan München de verdediging van de Londenaars openbreken. Thomas Muller kon een voorzet van Schweinsteiger richting het doel koppen. De bal trof eerst het gras om dan door de handen van Cech te glippen. De Duitsers dachten dat de strijd gestreden was. 

Maar dat was buiten Drogba gerekend. Nog geen vijf minuten later kreeg Chelsea een hoekschop. Juan Mata mikte het leer richting de zestien, maar Frank Lampard probeerde de bal te onderscheppen. Nog voor Lampard daarin kon slagen, verscheen Drogba, die zijn verdediger snel achterliet. Halverwege de lucht kon de Ivoriaan de bal richting het dakraam sturen. Doelman Neuer bleek kansloos en raakte de bal amper en de gelijkmaker was gemaakt. Het vuur van de Blues laaide meteen weer op.

Het beslissende schot

Door de gelijkstand werd de match beslist in de verlengingen. Daarin miste Robben een penalty. Ook Schweinsteiger miste een ultieme kans, waarna Drogba meteen de counter aanging. Hij kreeg de bal diep en kon zonder problemen de Champions League binnenhalen voor Chelsea. Nog geen maand later verliet de maker van het beslissende doelpunt Londen om naar China te trekken. Na zijn vertrek werd hij door supporters uitgeroepen tot ‘beste speler in de geschiedenis van Chelsea’. In het seizoen van 2014-2015 keerde Drogba terug naar Londen, waar hij met zijn favoriet team opnieuw de landstitel won.

Fan van deze serie? Bekijk dan hier de beslissende treffer van Divoch Origi voor Liverpool, waardoor zijn team naar de kwartfinales van de League Cup mocht.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top