One day, one goal: Éric Bauthéac verrast met een geslaagde “valse Panenka”

Voetbal | Sinds Antonin Panenka in 1976 op een eigenzinnige manier een penalty scoorde, imiteren heel wat spelers tot op vandaag nog altijd zijn stifter rechtdoor. Twee jaar geleden gaf de Franse middenvelder Éric Bauthéac, toen spelende voor het Australische Brisbane Roar, een wel heel aparte invulling aan de Panenka.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een penalty nemen, het lijkt op papier een van de simpelste zaken in het voetbal: de bal ligt op 11 meter van de goal op de stip en de enige die je moet verschalken is de doelman door de bal ofwel hard of met precisie ergens te plaatsen in doel. En toch nemen heel wat mensen graag een risico als ze een strafschop voor hun rekening nemen. In 1976 was Antonin Panenka er daar eentje van. Zijn gokje pakte echter zo goed uit, dat zijn naam niet meer weg te denken is in het voetbal.

Intussen is de Panenka-strafschop een ingeburgerd begrip in het hedendaagse voetbal. Een mislukte Panenka leidt vaak tot algehele hilariteit, maar sommige spelers wisten de stifter rechtdoor tot een heuse kunstvorm te verheven, denk maar aan Sergio Ramos van Real Madrid. “Nou, dat kan ik nog anders”, moet Éric Bauthéac in april 2019 gedacht hebben.

“Was de bedoeling”

Op 25 april 2019 vochten de Australische teams Brisbane Roar en Adelaide United hun laatste duel van de reguliere A-League competitie uit. De wedstrijd maakte op zich niet zoveel meer uit: Brisbane zou sowieso als voorlaatste eindigen, terwijl Adelaide al zeker was van een plaats in de knock-outformule van de competitie. Toch maakten de beide teams er een heus spektakel van. Na 51 minuten voetballen stond het 2-2.

Op het uur achtte Bauthéac zijn moment gekomen. Na een penaltyfout op de doorgebroken Nick D’Agostino, zette de Franse middenvelder zich achter de bal. Bauthéac verraste vriend en vijand met zijn ideetje van de dag. Het leek namelijk alsof hij een Panenka wou trappen, maar in plaats van een lobje rechtdoor rolde de bal in een zacht tempo over de grond. Adelaide-keeper Paul Izzo dook naar een hoek en was te verbouwereerd om nog te reageren. Het leer rolde zo rustig in goal.

Uiteindelijk verloor Brisbane de partij nog met 3-5, maar hét gespreksonderwerp nadien was de penalty van Bauthéac. Was het de bedoeling om de bal zo te raken? Of was het een mislukte touch die goed uitdraaide? “Ik zei aan mijn ploegmaats vooraf dat ik bij een penalty op deze manier zou willen scoren”, zei de Fransman nadien. “Dat de bal wel heel zachtjes in de goal rolde, was niet de bedoeling”, lachte hij tot slot.

We laten het finale oordeel aan jou. Wat denk je zelf? Was dit effectief de bedoeling van Bauthéac, of had de Fransman hier geluk?

'One day, one goal' is een terugkerende rubriek bij Proximus Pickx. Lees daarom zeker ook ons vorige verhaal, over Cristiano Ronaldo die scoorde tegen Noord-Korea.

Andermaal... In sport is alles mogelijk!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top