One day, one goal: de merkwaardige mazzel van CR7 tegen Noord-Korea

Op het WK 2010 in Zuid-Afrika scoorde sterspeler Cristiano Ronaldo met Portugal één van de bizarste goals uit zijn carrière, in de groepsfase tegen Noord-Korea.

Portugal ving zijn tweede groepswedstrijd op het WK 2010 aan, na een scoreloos gelijkspel tegen Ivoorkust. Noord-Korea slaagde erin om op zijn eerste WK-deelname in 44 jaar met slechts 2-1 van topteam Brazilië te verliezen in zijn eerste groepsmatch.

De eerste helft van Portugal - Noord-Korea was nog vrij evenwichtig, met Raul Meireles die Portugal op voorsprong bracht op het halfuur. Pas na de pauze braken de dijken bij de Noord-Koreanen. De Portugezen scoorden drie keer in zeven minuten. De arme Noord-Koreanen bleken niet opgewassen tegen het technisch vernuft en de snelheid van het Portugese elftal. Ze werden van de mat geveegd.

Portugal had ook het geluk aan zijn zijde. Een memorabele goal uit die partij was de 6-0 van Cristiano Ronaldo, in de 87ste minuut.

Gelukje bij het struikelen

Op zijn 25ste zat Cristiano Ronaldo in de piek van zijn carrière. Zijn verbluffende snelheid en techniek maakten van hem één van de meest gevreesde tegenstanders ter wereld. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat hij niet aan zijn beste partij bezig was tegen Noord-Korea.

Na balverlies van een Noord-Koreaanse verdediger ging CR7 alleen op doelman Ri Myong-guk af. Die laatste stormde ietwat onbesuisd op de Portugees af en zette een glijdende tackle in, waardoor de bal opveerde. De struikelende Ronaldo kreeg de bal op zijn nek. Een vallende CR7, die nog net zijn evenwicht kon bewaren, nam de bal mee via zijn nek, over zijn hoofd. Bewust of niet, daar mag je zelf over oordelen. Het leer landde alleszins pardoes voor zijn voeten, waarna de Portugese superster maar binnen te tikken had in een leeg doel. Hij deed dat met een achteloze volley.

Gevlucht uit hotel

Portugal zou in de volgende ronde sneuvelen tegen Spanje. Noord-Korea zou troosteloos laatste eindigen in groep G, met nul punten en 11 tegendoelpunten. Het 0-7 verlies tegen Portugal was niet alleen de zwaarste Noord-Koreaanse nederlaag ooit, het was ook de eerste wedstrijd van het elftal die live in Noord-Korea werd uitgezonden. Bij de laatste paar treffers van Portugal zweeg de commentator van de staatstelevisie.

Na het WK deden geruchten de ronde dat het Noord-Koreaanse elftal publiekelijk vernederd werd in het thuisland. De spelers zouden hun natie ten schande hebben gebracht. Trainer Kim Jong Hun zou zelfs naar een werkkamp zijn gestuurd. De FIFA startte een onderzoek om te zien wat daar van aan was. Later die maand maakte de FIFA bekend op basis van verklaringen van de Zuid-Koreaanse voetbalbond voldoende bewijs te hebben dat die geruchten onjuist waren.Tijdens het WK kwam het Noord-Koreaanse team al eens in opspraak omdat enkele spelers gevlucht zouden zijn uit het hotel, hetgeen later ook ontkracht werd.

Hongerig naar meer opmerkelijke doelpunten? Lees het vorige deel in deze rubriek, over de wel héél ongelukkige owngoal van pechvogel Daniel Congré tegen PSG. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Nieuws

Bekijk alles
Top