Vijf teams mikken op plek 2 in 1B: 45+ punten was de norm de voorbije jaren

Sport | Komend weekend gaat de D1B Pro League opnieuw van start. Met het huidige klassement mag Union SG enkel tevreden zijn met de titel terwijl Lierse Kempenzonen een half mirakel nodig heeft om de degradatie af te wenden. Club NXT speelt enkel om de eer en de vijf andere teams gaan een wellicht razend spannende strijd aan voor de tweede plek. Die geeft dit seizoen namelijk recht op een promotiematch tegen het nummer voorlaatste uit 1B.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kloof tussen de huidige nummer twee (RFC Seraing) en het nummer zes (Lommel SK) bedraagt momenteel amper vijf punten. Tussen de twee teams zitten ook nog KVC Westerlo, RWDM en SK Deinze gepropt. Zij gaan wellicht onderling uitmaken wie de tweede plek uiteindelijk zal bemachtigen.

Als we de vorige 1B-seizoenen er even bij nemen, dan bleek een seizoenstotaal van 46 punten het absolute minimum om de tweede plaats te pakken. Maar in de eerste jaargang van 1B (2016 - 2017) had KSV Roeselare zelfs 50 punten nodig om R. Antwerp FC (49 punten) van de tweede plaats te houden. Vanzelfsprekend was die tweede plaats toen wel minder belangrijk dan nu, aangezien er de voorbije seizoenen vooral om periodetitels gespeeld werd en niet zozeer om het eindklassement.

Derde plek eindklassement 1B

2016 - 2017: Antwerp (49 punten)
2017 - 2018: Beerschot (46 punten)
2018 - 2019: Union SG (45 punten)
2019 - 2020: OH Leuven (46 punten)

Van de huidige kandidaten haalt enkel RFC Seraing voorlopig een gemiddelde dat de 45 punten zou overschrijden. Als Les Métallos de prestaties van voor nieuwjaar evenaren, dan komen zij uit op 48,5 punten. KVC Westerlo zit aan 44,8 en moet dus - net als de drie anderen - de komende weken en maanden iets beter gaan presteren om de (statistisch) minimale kaap van 45 punten te ronden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top