Anderlecht en Charleroi, twee voetbalclubs die meer dan alleen de titel "Sporting" delen

Sport |
Hoewel er sterke rivaliteit is tussen sommige clubs, zijn er anderen die gemakkelijk samenwerken. Dit is met name het geval bij Anderlecht en Charleroi. Nu de twee clubs dinsdag tegenover elkaar staan, kijken we terug op de nauwe banden tussen deze twee clubs met “Sporting" in hun naam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Of de vermelding "Sporting" verantwoordelijk is voor de goede verstandhouding tussen de twee clubs, weten we niet. Maar in elk geval kunnen Anderlecht en Charleroi het heel goed met elkaar vinden. Bewijs hiervan is onder meer de minieme ruchtbaarheid die aan transfers tussen de twee clubs worden gegeven. Wanneer een speler verkast van Brugge naar Anderlecht of van Standard naar Charleroi, wordt hij nog vaak afgedaan als een overloper. Bij Charleroi en Anderlecht is dat zeker niet het geval.
 
Gedurende de afgelopen seizoenen hebben de twee clubs vaak samengewerkt en aarzelden ze niet om elkaar te helpen. De transfers van de ene club naar de andere zijn inmiddels niet meer te tellen. Soms liepen die transfers met wisselend succes, maar altijd met wederzijds begrip.
 
Zetterberg, icoon van Anderlecht én Charleroi
 
Waarschijnlijk een van de meest opvallende transfers tussen de twee clubs was die van Pär Zetterberg. In 1991 werd de piepjonge Zweed voor twee seizoenen uitgeleend van paars-wit naar Charleroi met de bedoeling om te spelen en te groeien. Hoewel Zetterberg gold als een natuurtalent, worstelde hij bij Anderlecht met het veroveren van een vaste stek in de ploeg. Dankzij de twee seizoenen bij Charleroi kon de Zweed professioneel groeien.
 
Bij Mambourg werd Zetterberg al snel de ster van het team en toonde hij pas echt zijn talent. Hij groeide, vorderde en werd volwassen in het spel. Na twee seizoenen keerde hij terug naar Anderlecht om het icoon te worden dat we nu nog steeds kennen. In Henegouwen maakte hij 11 goals in 62 wedstrijden en werkte hij zo aan het begin van zijn Belgische carrière.
 
Charleroi helpt Anderlecht
 
Hoewel er maar weinig transfers van Charleroi naar Anderlecht zijn (we denken onder meer aan Olivier Suray en David Pollet), zijn die van de hoofdstad naar Wallonië talrijker. Eind jaren negentig was Olivier Suray teruggekeerd, net als Enzo Scifo, die zijn loopbaan in Charleroi kwam beëindigen. Maar het is vooral de laatste jaren dat we meer en meer transfers zien.
 
Toen Charleroi nog in de toenmalige Tweede Klasse zat, vertrouwde de club regelmatig op uitgeleende spelers van Anderlecht. We herinneren ons onder meer Cristian Leiva, Cyril Théréau, Hernan Losada, Christophe Diandy en Ziguy Baidbanga. En natuurlijk mogen we de ongelooflijke Paul Taylor niet vergeten...
 
Meer recentelijk profiteerde Charleroi opnieuw van enkele spelers die niet langer bij Anderlecht konden werken. We denken in het bijzonder aan Ryota Morioka, die op een zijspoor belandde bij paars-wit en weer de nodige spelvreugde vond bij de Zebra's. Ook Hamdi Harbaoui en Dodi Lukebakio maakten goed gebruik van hun tijd bij Charleroi.
 
Het valt nog te bezien of de twee Sporting-clubs deze dinsdag om 21.00 uur als goede vrienden de aftrap zullen maken...
 
Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de Pro League-kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top