One day, One Goal: de opmerkelijke debuutgoal van Javier Hernandez bij ManU

De eerste keer is altijd lastig. Maar wat als je tot een van de meest talentvolle spitsen ter wereld wordt gerekend en bij je debuut meteen moet opdraven tegen Chelsea FC? Dan maak je kost wat kost een goal, ook al ziet het er niet uit.

 

Javier Hernández (Chicharito) werd in het voorjaar van 2010 in het grootste geheim getransfereerd naar Manchester United. De scouts van United wisten al jaren dat hij een groot talent was en wouden dat geheim houden. De toenmalig coach van ManU, Sir Alex Ferguson, zou Hernandez een contract hebben aangeboden zonder dat zijn makelaar op de hoogte was. De clubleiding wou immers geen kapers op de kust.

Hernández ging akkoord en behoorde vanaf juli 2010 tot de Engelse club toe. Dat was pal tijdens de FIFA Wereldbeker in Zuid-Afrika. Daar viel Chicharito op met enkele knalprestaties en toen ontdekte de hele wereld dat de jonge Mexicaan in het daaropvolgende seizoen uit zou komen voor het grote Manchester United.

 

Technisch vaardig

Chicharito’s intelligente speelstijl deed tijdens het WK de wenkbrauwen fronsen, ook die van de Manchester United-fans. Zij hoorden het nieuws en hoopten dat de Mexicaan zijn goede vormpeil mee zou brengen naar Groot-Brittannië. Dat gebeurde ook: tijdens zijn eerste officiële debuut, tijdens de Community Shield 2010 tegen aartsvijand Chelsea, speelde hij sterk en scoorde hij meteen. Maar het is vooral de wijze waarop hij scoorde die opviel.

Chicharito staat te boek als een technisch vaardige speler maar dat was bij zijn eerste doelpunt voor United niet te merken. Hij ontving in minuut ‘74 een assist van ploegmakker Valencia en trapte die tegen zijn eigen gezicht om nadien de bal alsnog in het vijandelijke doel te zien vliegen. Half groggy stond Chicharito meteen weer recht en vierde hij zijn doelpunt alsof het de mooiste goal ter wereld was. 

Meteen prijs

De knullige debuutgoal van Chicharito bij United was zeer belangrijk. Voor de derde keer in vier jaar tijd streed United immers tegen Chelsea FC om de Community Shield. Het jaar voordien, in 2009, won Chelsea na strafschoppen. In 2010 wou coach Sir Alex Ferguson wraak nemen en rekende hij op zijn nieuwe Mexicaanse goudhaantje om het verschil te maken. Chicharito stelde niet teleur: hij maakte de 0 - 2 voor Manchester United en maakte daarmee de match dood. Uiteindelijk won Manchester United met 1 - 3 en kon coach Sir Alex Ferguson opgelucht ademhalen: hij had opnieuw een prijs beet en hij beschikte over een nieuwe talentvolle speler die ook kon scoren, ook al was het op een gekke manier.

Hongerig naar meer fabelachtige doelpunten? Lees dan hier over één van de mooiste goals van Ronald Koeman.

Premier League

Bekijk alles
Top