One day, one goal: de schicht van Barça-smaakmaker Ronald Koeman tegen Porto

Ronald Koeman, de huidige trainer van FC Barcelona, was in de eerste helft van de jaren 90 incontournable bij de Blaugrana. In het truitje van Barcelona werd de Nederlandse verdediger vier keer op rij Spaans landskampioen, van 1990 tot 1994. Hij won onder de vleugels van zijn illustere landgenoot Johan Cruijff – God in Barcelona – de Europacup I in 1992. Ondanks zijn positie kwam Koeman vaak tot scoren: maar liefst 253 keer over zijn gehele carrière verspreid. Zijn treffer tegen Porto in de halve finale van de Champions League in 1994 staat te boek als één van zijn mooiste.

In die halve finale werd FC Porto met 3-0 huiswaarts gestuurd door een ontketend Barcelona. In de 72ste minuut ging Koeman bij een 2-0 stand op wandel op het middenveld. Hij rukte onverstoord op tot enkele meters voorbij de middencirkel, wanneer hij plots een megalomane ingeving kreeg. Vanop een onwaarschijnlijke positie tussen de vijandelijke zestien en de middencirkel haalde hij uit, terwijl zijn ploeggenoten hem wellicht ter plaatse gek verklaarden (cfr. de winning goal van Vincent Kompany tegen Leicester in 2019). 

Enkele seconden later trilden de netten van Porto-doelman Baia, die overigens – eerlijk is eerlijk – niet geheel vrijuit ging. Het doet echter niets af aan de weergaloze streep van Koeman: ploegmaats wreven hun ogen uit, de lichtblonde libero had weer eens prijs.

In totaal zou de broer van Erwin Koeman 88 keer raak treffen in het iconische shirt van FC Barcelona, waarvan 67 keer in La Liga. Hij stond daarmee lang te boek als de meest scorende verdediger van de Spaanse competitie, tot zijn record vorig jaar verbeterd werd door ene Sergio Ramos. De Real Madrid-verdediger heeft tot op heden 72 rozen op zijn naam staan in het Spaanse kampioenschap. Ramos scoorde wel één keer toen hij op de positie van middenvelder speelde.

Meest scorende verdediger

Barça zou het in het seizoen 1993/94 tot de finale van de Champions League schoppen. Daarin werden de troepen van Cruijff overklast door AC Milan: 4-0 was het zware verdict. Koeman, Pep Guardiola en co konden zich troosten met de Spaanse landstitel, die ze dat seizoen voor de vierde keer op rij veroverden. Een persoonlijke pleister op de zere wonde voor Koeman was het feit dat hij zich dat seizoen tot topschutter van de nog jonge Champions League had gekroond, met 8 stuks.

Na zijn zesde seizoen bij Barcelona en meer dan 200 matchen voor de Spaanse topclub keerde Koeman in 1995 terug naar zijn geboorteland, om nog twee seizoenen uit te bollen bij Feyenoord. Bij zijn laatste club als speler maakte hij nog 23 doelpunten. In 1997 hing Ronald Koeman op 34-jarige leeftijd zijn voetbalschoenen aan de haak, om aan een indrukwekkende trainersloopbaan te beginnen. Met 253 doelpunten, voornamelijk vergaard dankzij zijn superieure kwaliteiten als strafschopnemer, ging hij de voetbalgeschiedenis in als de verdediger met de meeste goals achter zijn naam: een verbluffend record dat tot op de dag van vandaag standhoudt!

Hongerig naar meer fabelachtige doelpunten? Lees het vorige deel in deze rubriek, over de kanonskogel van Allegri.

La Liga

Bekijk alles
Top