One day, one goal: Philippe Albert nagelt Peter Schmeichel aan de grond

Premier League | Weinig Belgen wisten voor het tijdperk van de Gouden Generatie Rode Duivels de spotlights op te eisen in de Premier League. Iemand die een meer dan verdienstelijke poging deed, was Philippe Albert. De centrale verdediger speelde enkele voortreffelijke jaren in het shirt van Newcastle.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Philippe Albert opende in 1985 zijn rekening in het profvoetbal bij Sporting Charleroi, de club waar hij in 2000 evenzeer zijn loopbaan afsloot. Tussendoor voetbalde Albert in België nog voor KV Mechelen en RSC Anderlecht. Bij die laatstgenoemde club, waarmee hij twee keer landskampioen werd, kwam Newcastle in 1994 shoppen. De zwart-witte kleuren, dezelfde als Charleroi, stonden de verdediger alvast aan. Vijf jaar lang verdedigde Albert namelijk het shirt van The Magpies.

Onder de vleugels van coach Kevin Keegan ontpopte Albert zich meteen tot een vaste waarde bij Newcastle. In zijn eerste seizoen eindigde het team als zesde in de Premier League. De twee daaropvolgende seizoenen beleefde Albert hoogdagen bij Newcastle op het hoogste niveau van Engeland, dat sinds 1992 werd omgedoopt tot de Premier League (voordien First Division, red.). Newcastle eindigde in 1996 en 1997 op een tweede plaats, telkens achter het ongenaakbare Manchester United van Sir Alex Ferguson. Ook stond Newcastle drie keer in de finale van de FA Cup met Albert, telkens werd er echter verloren.

Schitterende lob

Net in dat laatstgenoemde seizoen 1996-1997 wist het Newcastle van Albert Manchester United een stevige poets te bakken. In het eigen St. James’ Park kwam op 20 oktober 1996 Man Utd over de vloer. Na een trage start van de competitie met twee verliespartijen in de eerste drie duels van het seizoen was de motor van Newcastle helemaal op toerental gekomen. Met zes zeges op een rij voor Newcastle kwam Manchester op bezoek.

De Magpies liepen over van het vertrouwen die dag. Al na een half uur leidde Newcastle met 2-0, na goals van Darren Peacock en David Ginola. In de tweede helft zouden Les Ferdinand en Alan Shearer die score zelfs uitdiepen tot 4-0. Alsof de vernedering voor het grote Manchester United nog niet genoeg was, deed Albert er in de 83ste minuut nog een schepje bovenop. Met een schitterende lob liet hij Peter Schmeichel kansloos. De legendarische Man Utd-doelman kon enkel bewonderd toekijken naar de schoonheid van de chip. “Absolutely glorious”, verwoordde commentator Martin Tyler de goal van Albert.

Toch zou Manchester United dat jaar opnieuw kampioen worden van Engeland, andermaal voor Newcastle. De jaren daarop zouden The Magpies niet meer hetzelfde niveau halen, met twee keer een dertiende plaats als eindverdict. Zijn laatste jaar bij Newcastle zou geen pretje worden voor Albert. Wanneer Ruud Gullit er coach werd, verloor Albert zijn basisplaats. Een jaar later sloot Albert zijn carrière af bij Charleroi.

Bekijk hieronder de beauty van Philippe Albert tegen Manchester United.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook ons verhaal over de heerlijke volley van Bixente Lizarazu.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top