One day, one goal: Bixente Lizarazu doet netten smeulen tegen Duisburg

Bundesliga | Bixente Lizarazu behoorde eind jaren 90, begin 2000 tot een heus topelftal bij Bayern München. De Fransman met Baskische roots schopte het tot een van de beste linksbacks die Bayern, en bij uitbreiding de Bundesliga, gekend heeft. Scoren was zeker niet de specialiteit van Lizarazu, maar zijn goal tegen Duisburg in 2000 was er wel eentje om in te kaderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1988 begon Lizarazu aan zijn profloopbaan bij Girondins Bordeaux, waar hij zeven seizoenen vertoefde. Nadien volgde een overstap naar het Spaanse Athletic Club de Bilbao, waar hij amper één seizoen actief zou zijn. Bayern München kwam namelijk in 1997 aankloppen. De dan 27-jarige Lizarazu kwam terecht bij een ploeg met sterkhouders als Oliver Kahn, Lothar Matthäus, Mehmet Scholl en Giovane Elber. Het geheel werd geleid door de Italiaan Giovanni Trapattoni.

Bij Der Rekordmeister zou Lizarazu zes titels pakken, vijf bekers en één keer de Champions League winnen. In het seizoen 2004/2005 maakte hij een klein uitstapje naar Olympique Marseille, maar in datzelfde jaar keerde hij alweer terug naar de Duitse topclub om er nog één seizoen te knallen. Op 36-jarige leeftijd eindigt hij, met een titel, zijn professionele loopbaan als voetballer.

De perfecte pass

In de 273 wedstrijden die Lizarazu heeft gevoetbald voor Bayern wist hij amper acht keer tot scoren te komen. Waren de backs van toen misschien minder aanvallend? “Neen, spelers als ik en Roberto Carlos waren zeer aanvallend ingesteld”, zegt Lizarazu daarover. “Ik vind zelfs dat de huidige backs vooral té aanvallend ingesteld zijn en defensief iets minder zijn. De balans is er niet.”

Eentje van die acht goals was wel een heuse beauty. Die maakte hij in het seizoen 1999-2000, het jaar waarin deze parel zijn enige treffer van het seizoen was. Bayern won op die bewuste 19de februari 2000 in eigen huis van Duisburg met 4-1. Lizarazu tekende voor de derde Beierse goal, een volley met links in de verste kruising na een vrije trap van Stefan Effenberg. De Fransman had het nadien niet over zijn magische goal, maar over de perfecte pass van Effenberg. Bescheidenheid, het siert een mens. De andere goals in dit duel werden overigens gescoord door Giovane Élber, Paulo Sérgio en Alexander Zickler.

Wie is nu de beste?

De bijdrage van Lizarazu aan het elftal van Bayern doorheen de jaren is niet te versmaden. De Fransman wordt nog steeds gezien als een van de beste linksbacks die Bayern en de Bundesliga gekend heeft. Zo wordt hij bij de Rekordmeister in dezelfde adem genoemd als Paul Breitner en Christian Ziege, spelers die voor Lizarazu het mooie weer maakten op de linkerflank van Bayern. Na zijn pensioen duurde het enkele jaren vooraleer er bij de topclub uit München opnieuw een goudhaantje zou dwalen op de linksback.

Sinds 2010 loopt er namelijk ene David Alaba rond in Bayern, die qua prijzen het nog beter doet dan zijn voorgangers. Ondertussen verhuisde de Oostenrijker van de linkerkant naar het centrale gedeelte van de verdediging. Bij Bayern loopt er vandaag namelijk een nieuw diamantje op links, met name Alphonso Davies. Om maar aan te tonen hoe Bayern er telkens in slaagt om op deze positie een absoluut toptalent te vinden.

Bekijk hieronder het pareltje van Bixente Lizarazu tegen Duisburg.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook ons vorig verhaal over Carlo Ancelotti.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top