In de wereld van League of Legends trekken spelerstransfers steeds meer de aandacht van de community. Een paar dagen voor de start van de officiële transferperiode bespreken we een aantal overdrachten die iedereen zijn bijgebleven.

Het is niet langer een geheim dat spelers van videogames vandaag de dag als volwaardige atleten worden beschouwd. Ze worden medisch en psychologisch opgevolgd door deskundigen en hun marktwaarde staat steeds meer centraal binnen de scene. Met een van de meest gereguleerde transfermarkten binnen de sector is League of Legends een van de competities waar deze transfers steeds meer door de community worden gevolgd en worden gebruikt in de storytelling die de verschillende competities omringt. Over een paar dagen gaat de officiële mercato, met zijn aandeel aan verrassingen, open. Dit is het gepaste moment om enkele van de meest opvallende transfers binnen het competitieve circuit van Riot Games’ MOBA te bespreken.

Impact: een record in de VS

Na WK-winst met SKT T1 in 2013 en zijn bijdrage aan de status die de drievoudige wereldkampioen vandaag geniet, vliegt Impact in december 2014 naar de Verenigde Staten. Hij speelt eerst voor Team Impuls vooraleer hij naar NRG Esports trekt en vervolgens naar Cloud9, waar hij aan het slot van het seizoen 2016 en gedurende het hele seizoen 2017 de plaats van de toplaner inneemt.

Impact – © Riot Games

Maar het is de overstap in november 2017 die ons interesseert. Na een teleurstellend seizoen grijpt Team Liquid zijn kans en stuurt het een bod uit naar Cloud9 om Impact over te nemen. Het bedrag is er een voor de recordboeken: 3,4 miljoen dollar is finaal nodig om een einde te maken aan de onderhandelingen en om de Koreaanse speler Team Liquid te zien vervoegen. De speler werd op dat moment ook het hof gemaakt door zijn voormalige team SKT T1.

Het moet gezegd worden dat de speler veel bagage met zich meedraagt. De Koreaan telt twee LCK-kampioenstitels, in 2013 en 2014, en een wereldkampioenstitel, toen hij nog bij SKT zat met de legendarische Faker.

Kkoma verlaat SKT

Eind november 2019 staat de League of Legends-wereld in rep en roer. Kkoma, de legendarische coach van SKT T1, stapt uit zijn functie. Kkoma is op dat moment al zeven jaar de hoofdcoach van het team en werkt sinds het begin van zijn carrière als sterspeler samen met Faker. Met drie WK-titels, een Mid-Season Invitational en acht nationale titels in zijn kast is Kkoma veruit de meest succesvolle coach in League of Legends. Door de jaren heen is hij vaak erkend als de man met de sleutel tot het SKT-succes.

Kkoma – © Riot Games

Kkoma’s vertrek komt er na een jaar van gemengde resultaten. Ondanks twee regionale back-to-back-titels slagen Faker en zijn collega’s er niet in om in de internationale competities te schitteren. Ze verliezen in de halve finales van de MSI en het wereldkampioenschap. Zijn vertrek wordt op zijn zachtst gezegd gevoeld binnen de gelederen van SKT T1. Het team lijkt gedestabiliseerd en haalt niet eens de Worlds.

Voor Kkoma gaat het avontuur verder in de LPL, bij Vici Gaming. In september 2020 kondigt hij echter aan het team te verlaten omwille van familiale redenen.

Uzi bij RNG

We hebben het hier over een van de meest besproken transfers op Chinese servers. Uzi, lid van OMG, had al twee jaar bij Royal Never Give Up (voorheen bekend als Royal Club) doorgebracht en bracht hen naar de finale van de Worlds in 2013 en 2014.

Na een teleurstellend seizoen 2015, met name tijdens de Worlds, wordt Uzi opnieuw aangeworven door RNG dat net een rebranding heeft ondergaan. Hij ziet het moment als de ideale gelegenheid om zijn reputatie te herstellen en opnieuw van succes te proeven. Het bedrag van de overstap is volgens de geruchten astronomisch: 50.000.000.000 RMB of bijna 7,85 miljoen dollar.

Uzi – © Riot Games

Na deze transfer speelt Uzi een sleutelrol in de onttroning van de onbetwiste favoriet King-Zone. De triomfantelijke wedstrijd was de eerste overwinning van een niet-Koreaans team op een Koreaans team in een BO5 sinds de MSI van 2015. Hij zal een gevreesde ADC blijven tot aan zijn pensioen in 2020. Uzi lijdt dan aan complicaties die verband houden met zijn diabetes en slechte conditie, met inbegrip van polsproblemen. Een dokter vertelde de speler naar verluidt dat zijn arm tekenen van vermoeidheid vertoont, vergelijkbaar met de arm van een 40-jarige.

Caps: een controversiële overstap

Caps is zeker een van de meest veelbelovende spelers op het Europese circuit. Met zijn jonge leeftijd en adembenemende mechanics zijn de sterren de jonge Deen, bijgenaamd “Baby Faker”, gunstig gezind. Na zijn opleiding in verschillende organisaties zoals mousesports en E-Corp Gaming, wordt het jonge wonderkind aangeworven door Fnatic, waar hij twee jaar lang de kneepjes van het vak leert. Hij speelt er samen met legendarische spelers als SoaZ en Rekkles.

Na verlies in de finale van de Worlds van 2018 tegen Invictus Gaming, verrast de speler en tekent hij bij… G2. Afgezien van zijn beslissing, die destijds niet werd begrepen door de meerderheid van het publiek, was de aard van de overdracht een heikel punt. Riot verbiedt namelijk spelers en organisaties om spelers onder contract aan te werven zonder de toestemming van het team dat eigenaar is van het contract.

Caps – © Riot Games

Dat is naar verluidt wat er zou zijn gebeurd bij de overstap van Caps. Volgens Sam Matthews, de oprichter van Fnatic, zou Perkz, destijds midlaner van de G2’s, Caps benaderd en gepusht hebben om zich bij hem aan te sluiten en zijn plaats in te nemen op de midlane. Die informatie heeft Riot ontkend, ondanks de kwalijke reputatie van Perkz om dit soort manoeuvres uit te voeren. Deze transfer was ongetwijfeld een van de meest productieve die ooit in het LEC hebben plaatsgevonden. Sinds de komst van Caps heeft G2 elke LEC-titel gewonnen, waardoor een ongeëvenaarde dominantie en zelfs een plaats in de Worlds van 2019 tot stand kwamen.

Forg1ven: een halfgeslaagde terugkeer

Tijdens de mercato van het seizoen 2019 is dit een van de meest spraakmakende aankondigingen: tot vreugde van de nostalgici kondigt Konstantinos-Napoleon “FORG1VEN” Tzortziou zijn terugkeer naar Schalke 04 aan. Op 25 februari 2018 maakte FORG1VEN in een interview na de overwinning tegen Fnatic namelijk bekend dat hij was opgeroepen om negen maanden in het Griekse leger te dienen en dat die week zijn laatste zou zijn. De droefheid was op het moment van de aankondiging op zijn gezicht te lezen.

Nadat hij had gemeld dat zijn militaire dienstplicht in april 2019 voorbij was, werd hij echter pas bij het begin van de volgende split door een organisatie aangeworven. Ondanks zijn terugkeer verloor het team de eerste zes wedstrijden van de split. Het management van het Schalke 04-team kondigde vervolgens de vaste aanstelling aan van Innaxe, de ADC van het academische team, om over te nemen. FORG1VEN stuurde vervolgens een opruiende tweet de wereld in. Zijn comeback was van korte duur. Sinds dat voorval heeft hij geen voet meer gezet op het podium…

Copyright afbeelding: Riot Games