Waalse Pijl zoekt opvolger voor Julian Alaphilippe

Sport | De topraces in het wielrennen volgen elkaar in sneltempo op. Exact drie dagen na het WK op de weg trekt de karavaan richting de Muur van Hoei. Traditioneel is deze beklimming de apotheose van de Waalse Pijl. Wie trekt, na twee jaar Julian Alaphilippe, het laken naar zich toe?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Waalse Pijl belooft dit jaar een aparte editie te worden. In de hertekende wielerkalender werd de heuvelklassieker op amper drie dagen na het zware WK in Imola gelegd. Het is dan maar de vraag of veel deelnemers van het WK present zullen tekenen voor de Waalse Pijl. Onder meer Alejandro Valverde, met vijf zeges recordhouder in de Waalse Pijl, zal er niet bij zijn aan de start nabij Luik. De intussen 40-jarige Spanjaard zal wel een week na het WK Luik-Bastenaken-Luik betwisten.

Uitkijken naar Pogacar

Wie wel de combinatie WK – Ardennenklassiekers zal doen, is Tadej Pogacar. De Sloveen kroonde zich recent nog tot de jongste naoorlogse Tourwinnaar, na een coup op La Planche des Belles Filles. Bijna niemand gaf nog een cent voor de eindzege van Pogacar, maar het ondenkbare gebeurde toch in de klimtijdrit.

Leider Primoz Roglic kreeg een inzinking, terwijl Pogacar als een bezetene de berg op knalde. Pogacar zette een achterstand van 57 seconden om in een eindzege met 59 seconden voorsprong op Roglic. Indien er geen decompressie optreedt bij het jonge supertalent, zal Pogacar een gevaarlijke klant worden op de Muur van Hoei.

En de Belgen?

België blijft met 38 eindzeges met verve het land dat de meeste overwinningen haalde in de Waalse Pijl. Maar de laatste jaren is de oogst vrij mager. Voor een laatste Belgische zege in de Waalse Pijl moeten we terug naar 2011. Toen zegevierde Philippe Gilbert op de Muur van Hoei. Sindsdien waren er enkel nog ereplaatsen voor Gilbert, Jelle Vanendert, Dylan Teuns en de betreurde Bjorg Lambrecht.

Voor deze editie mogen de Belgen echt wel uitkijken naar een knalprestatie van Dylan Teuns. De Belg van Bahrain-McLaren was openlijk zeer teleurgesteld dat hij niet naar de Tour mocht. Teuns, die vorig jaar in de Tour nog won op La Planche des Belles Filles, zal erop gebrand zijn om zijn niet-selectie te revancheren.

Wie ook van de Ardennenklassiekers een doel heeft gemaakt, is Laurens De Plus. De Ninovieter van Jumbo-Visma moest normaal de Tour rijden, maar werd in juni uit de selectie gehaald wegens “aanhoudende fysieke problemen”. Benieuwd of alle kwaaltjes achter de rug zijn en de Belg vol zijn kans mag gaan.

Kijk op woensdag 30 september naar de Waalse Pijl, te volgen op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top