Wordt Imola het decor voor een Belgische regenboogtrui?

Sport | Aanstaande zondag maakt het wielerpeloton zich op voor het wereldkampioenschap op de weg. Niet in het Zwitserse Martigny zoals eerst gepland stond, maar op en rond het circuit van Imola in Italië. Over een glooiend parcours van 258 kilometer belooft de race alvast een slijtageslag te worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De WK-editie van dit jaar beloofde normaal gezien eentje te worden waar een pure klimmer mocht azen op de regenboogtrui. Het parcours in Martigny was namelijk zeer bergachtig. Maar omdat de Zwitserse federale overheid het verbod op evenementen met meer dan 1.000 toeschouwers of deelnemers verlengde tot september, moest de UCI met een alternatief op de proppen komen. De keuze viel op het geaccidenteerde parcours van Imola.

Venijnige klimmetjes

De wegwedstrijd wordt volledig verreden over een lokale ronde. De ronde is net geen 29 kilometer lang en kent start en finish op het Formule 1-circuit van Imola. Negen rondes worden er afgehaspeld, wat het totaal aantal kilometers op 258,2 brengt.

In de lokale ronde zitten twee klimmetjes, waardoor er bijna 5.000 hoogtemeters zijn. De eerste is die van de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) en kort daarna de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%). Het maximale stijgingspercentage is op die klimmen 13% en 14%. Na de Gallisterna volgt een lange afdaling richting het autocircuit, waar de laatste drie kilometer verreden worden.

Het idee dat er in de editie van 2020 moest geklommen worden, blijft dus behouden. De klimmetjes zijn echter van kortere duur dan in het oorspronkelijke parcours van Martigny. Daar moest een deel van de Col de la Petite Forclaz voor de schifting zorgen. Van de normaal 13 kilometer lange col ging er enkel 4 kilometer aan 10,2% gemiddeld benut worden.

Alles op Wout?

Als we in België mogen dromen van een opvolger voor Philippe Gilbert, die in 2012 zegevierde in Valkenburg, kunnen we niet om Wout van Aert heen. De Belg van Jumbo-Visma verkeert in een hoogvorm. Zelf pakte hij twee ritzeges in de Tour en knechtte hij voortreffelijk in de bergen voor zijn kopman Primoz Roglic. “Het oorspronkelijke WK stond nooit op mijn planning. Nu is het WK in Italië en dit past me iets beter”, aldus Van Aert. Met Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Pieter Serry, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Loïc Vliegen en Tim Wellens beschikt Van Aert over ijzersterke luitenanten.

Nog niet iedere WK-selectie is momenteel rond, maar toch passen de Belgen best op voor andere, sterke blokken. Bij de Franse selectie wordt er gerekend op Julian Alaphilippe, die ook een ritzege pakte in de Tour en in de laatste week geregeld ten aanval trok. De Spanjaarden hebben vijf jongens in hun rangen die in de top 25 van de afgelopen Tour eindigden, zoals Alejandro Valverde, Enric Mas en Mikel Landa. De Italianen, die een thuismatch spelen, richten hun pijlen op Vincenzo Nibali en Diego Ulissi. Maximilian Schachmann voert de Duitse selectie aan.

Voornaamste afwezigen in Imola zijn onder meer Mathieu van der Poel, Peter Sagan en huidig wereldkampioen Mads Pedersen. De Denen rekenen namelijk op Jakob Fuglsang.

Dubbelslag met tijdrit?

Van Aert is overigens ook geselecteerd voor de tijdrit, die op vrijdag betwist zal worden. Ook hier mag de Belg aanspraak maken op winst. Het tijdritparcours wordt afgewerkt op een traject van 31,7 kilometer met nauwelijks hoogtemeters, een race op maat voor de pure specialisten dus.

Maar ook hier zal de concurrentie best pittig zijn. Huidig titelhouder Rohan Dennis is onder meer van de partij, net als de Italianen Edoardo Affini en Filippo Ganna. Bij onze noorderburen wordt het vrezen voor Tom Dumoulin.

Volg aanstaande zondag de WK-wegrit vanaf 11u op Canvas. Om 13u30 schakelt de rit over naar Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top