Vanwaar komt de naam La Planche des Belles Filles?

Sport | Sinds 2012 is La Planche des Belles Filles een vast ontmoetingspunt geworden in de Ronde van Frankrijk. Al voor de vijfde keer wordt de gevreesde, steile col bedwongen in de Tour. De laatste die hier triomfeerde, was de Belg Dylan Teuns. Deze keer focussen we ons niet op de percentages van La Planche des Belles Filles, maar op de naam. Vanwaar komt die nu eigenlijk?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De plank van de mooie meisjes krijgt voor de editie van 2020 een primeur: de col in de Vogezen wordt dit jaar bedwongen in een individuele klimtijdrit. De net iets meer dan 36 kilometer zijn overigens de enige tijdritkilometers in deze Tour.

Amper 7 kilometer duurt La Planche des Belles Filles, maar je kan al raden dat het venijn hem in de staart zal zitten. Met een strook van 24 procent op het einde staat de mooie naam van de col in schril contrast met de pijn waarmee velen de berg op moeten.

Liever dood dan misbruikt

Wanneer je in de regio en op de berg wandelt, is er van mooie meisjes niet meteen sprake. De puur natuur slaat in eerste instantie op al het groen rondom je. Vooral bossen met beuken komen je tegemoet.

Maar de naam La Planche des Belles Filles moet uiteraard ergens van komen. De meest vertelde legende brengt ons naar de tijd van de 30-jarige Oorlog – begin 17e eeuw – wanneer Zweedse huurlingen het dorpje Plancher-les-Mines bezetten. De plaatselijke meisjes hadden schrik om misbruikt te worden en vluchtten dan maar naar de top van de berg, om vervolgens vanaf het plateau hun eigen dood tegemoet te springen en in de vijver in de diepte te belanden. Ze sprongen liever richting hun dood dan misbruikt te worden. Die vijver draagt nu de naam Étang des Belles Filles, de ‘vijver van de mooie meisjes’.

Kleppers

Of de renners zaterdag zullen mijmeren over de mooie naam van deze col, lijkt maar moeilijk te geloven. Voor de klassementsmannen wordt het alvast de laatste kans om hun plek vast te leggen. Wie toont zich als een beukenboom van een vent, en wie duikt er de dieperik in zoals de plaatselijke meisjes?

Het zal alleszins geen pannenkoek zijn die straks wint op La Planche des Belles Filles. Sinds de introductie van de col in 2012 wonnen hier stuk voor stuk kanjers. Voor Dylan Teuns triomfeerden hier namelijk Chris Froome, Vincenzo Nibali en Fabio Aru.

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top