Toppunt van Britse klasse: Colin Firth wordt 60

Films | Gisteren was het nog aan zijn liefdesrivaal uit ‘Bridget Jones’s Diary’, vandaag wordt ook Colin Firth 60 jaar oud. De gelauwerde Oscarwinnaar is het toonbeeld van Britse klasse, zowel op als naast het scherm. Maar dat leverde hem ook al eens een saai imago op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Firth trapte zijn filmcarriëre vroeg in zijn twintiger jaren af toen hij genoemd werd als lid van de zogenaamde Brit Pack, een groep jonge beloftevolle acteurs waaronder ook Hugh Grant, Tim Roth en Gary Oldman. Zij domineerden de schermen in de jaren ’80. Firths strakke, droge acteerwerk leverde hem de rol van Mr. Darcy op in de Britse televisieadaptatie van Jane Austen’s ‘Pride and Prejudice’. Toen er enkele jaren later gecast werd voor ‘Bridget Jones’s Diary’, dat deels gebaseerd is op Jane Austen’s werk, leek het een logische keuze dat hij ook die versie van Mr. Darcy zou spelen.
 
De film werd een enorm succes en Firth werd als acteur de stratosfeer in gekatapulteerd. Wanneer een scenario vroeg om een ietwat afstandelijke, grijze en typisch Britse acteur, stond hij steeds bovenaan het lijstje. Die typecasting kon hij tot op de dag van vandaag niet van zich afschudden, zoals ook te zien is in ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ en de recente ‘Kingsman’-films. Dat grijze imago kon zijn collega Rupert Everett niet op prijs stellen. Hij omschreef Firth in 2003 als “dodelijk saai” en een “gitaarspelende salonsocialist”. En Firth gaf jaren later toe dat hij enigszins gelijk had.

Extreem Brits

Het acteerwerk van Firth scheerde de hoogste toppen in 2009 en 2010. In beide jaren werd hij genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol en in 2010 nam hij ook het beeldje mee naar huis. De eerste prestatie leverde hij af als rouwende homoseksuele professor in de film ‘A Single Man’. Het jaar nadien portretteerde hij de stotterende King George VI in ‘The King’s Speech’.
 
In tegenstelling tot compagnon de route Hugh Grant zijn de controverses ver te zoeken voor Firth. Het eerder brave imago van de acteur houdt stand, deels omdat hij de kaarten dicht tegen de borst houdt. In 2018 vonden de tabloids toch een reden om over hem te schrijven en wel omdat zijn vrouw, waarmee hij toen twintig jaar gehuwd was, een buitenechtelijke relatie had. Amper iets dat hem kwalijk genomen kon worden door het publiek, dus.

Wanneer Firth niet op de planken of voor de camera staat, steunt hij goede doelen zoals de Refugee Council en Oxfam. Hij sprak zich ook uit tegen de brexitcampagne en toen het referendum om de EU te verlaten niet uitdraaide zoals hij had gehoopt, vroeg hij de dubbele nationaliteit aan, net zoals zijn Italiaanse toenmalige vrouw. Hij sprak toen de tekenende woorden: “I will always be extremely British, you only have to look at or listen to me.” Stay classy, Colin Firth!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top