One day, one goal: Czerniatynski werkt weergaloze rush Ceulemans af

Sport | Het doelpunt van Alex Czerniatynski op het WK van 1982 tegen Hongarije heeft een speciale plaats in het Belgische voetbalgeheugen. En dan vooral dankzij een ongrijpbare Jan Ceulemans.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België kwalificeerde zich in 1981 voor het WK een jaar later in Spanje, nadat de Rode Duivels hun kwalificatiegroep met onder meer Nederland en Frankrijk wisten te winnen. België maakte zich op voor zijn zesde WK-deelname ooit, met Guy Thys deze keer als bondscoach. Het was toen twaalf jaar geleden dat de Rode Duivels nog eens actief waren geweest op een WK.

Het wereldkampioenschap van 1982 zou bestaan uit twee poulefases, alvorens vier landen zouden doorstoten naar de halve finales. Vooral die eerste poulefase zou enkele legendarische momenten inhouden voor de Rode Duivels.

België verpest feestje Maradona

België opende het WK van 1982 tegen wereldkampioen Argentinië. In datzelfde jaar trok FC Barcelona superster Diego Maradona aan. De openingsmatch van het WK vond plaats in Camp Nou, heel wat Barça-supporters stonden dus klaar om hun nieuwe chouchou voor het eerst aan het werk te zien in hun geliefde stadion. De dappere Belgen vergalden echter het feestje. Erwin Vandenbergh scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd.

Wat daarna moest uitmonden in een doelpuntrijke partij tegen El Salvador, werd net geen uitschuiver. Het Centraal-Amerikaanse land, dat zijn openingsmatch met 10-1 cijfers verloor van Hongarije, stond maar één goal toe. Ludo Coeck trapte een vrije trap op zo’n 30 meter van de goal heerlijk binnen.

Het derde groepsduel werd er eentje tegen Hongarije. Een gelijkspel volstond om de volgende ronde te bereiken, maar na 27 minuten kwamen de Belgen op achterstand. Pas in het slotkwartier kwam de bevrijding voor de Rode Duivels, en hoe.

Hongarije kan niet volgen

Het was Jan Ceulemans die volgens commentator Rik De Saedeleer “de inspanning van het jaar” leverde tegen Hongarije. Die begon namelijk in het slotkwartier aan een fenomenale rush. De Caje liep vanop zijn eigen helft de hele Hongaarse verdediging en linkerflank aan flarden. “Ja Jan, ze kunnen niet volgen”, riep De Saedeleer door zijn microfoon. Ceulemans bediende vervolgens Alex Czerniatynski, die in de verste hoek binnentrapte. De trap was niet perfect, maar de Hongaarse doelman Ferenc Mészáros liet het leer net onder zijn vingertoppen glippen. Het werd 1-1 en België mocht naar de tweede ronde.

Die tweede ronde, tevens een poulefase, liep echter met een sisser af. In het duel tegen Hongarije vielen sterkhouders Jean-Marie Pfaff en Eric Gerets uit. Het gemis tegen Polen bleek te groot. Zbigniew Boniek liet vervangend doelman Theo Custers drie keer de bal uit zijn netten vissen. Vervolgens verloren de Belgen nog met het kleinste verschil tegen de Sovjet-Unie, moegestreden trokken de Rode Duivels huiswaarts.

Bekijk hieronder de goal van Czerniatynski, op aangeven van een weergaloze Ceulemans (eerste doelpunt in onderstaand filmpje).

Fan van onze reeks One day, one goal? Lees dan ons vorig verhaal terug, over de goal van Karim Benzema dit seizoen tegen Valencia.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top