One day, one goal: Kaká toont zijn klasse tegen Manchester United

Enkel en alleen een beroep doen op je voeten volstaat niet altijd in het voetbal. Soms is er een vleugje genie nodig om de weg naar het vijandelijke doel te overbruggen. Op 24 april 2007 demonstreert Kaká zijn huizenhoge talent met een formidabele solo doorheen het hart van de verdediging van Manchester United.

Kaká is een van de voetbalgrootheden van de jaren 2000. Zijn naam alleen al laat talloze fans van het spelletje wegdromen over de elegante techniek, spelinzicht en vermogen met de bal aan de voet van de Braziliaanse middenvelder. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Real Madrid zijn oogje op hem liet vallen. Maar het was toch vooral bij AC Milan dat Kaká zich in de voetbalannalen speelde.

Na zijn opleiding in São Paulo in Brazilië maakt Ricardo Izecson dos Santos Leite, voetbalnaam Kaká (een bijnaam hem gegeven door zijn jongere broer), zijn profdebuut in 2001. Hij is op dat moment amper 18 jaar, maar velen vergelijken hem dan al met grootheden als Rivellino of Socrates. Het Braziliaanse voetbal-DNA spat er dan ook van af. Na twee jaartjes in zijn geboortestad waagt Kaká zich aan de grote sprong naar Europa waar hij voorbestemd lijkt voor een magnifieke carrière.

In 2003 strijkt de Braziliaan neer bij AC Milan. Zijn eerste pasjes zijn alvast veelbelovend. In zijn eerste seizoen wordt hij verkozen tot beste buitenlandse voetballer in de Serie A en kaapt hij met de Rossoneri ook de titel weg. De jaren nadien zal Kaká uitblinken op het Milanese middenveld en zijn ploegmaats Andrij Sjevtsjenko en Filippo Inzaghi talloze doelpunten voorschotelen.

Ultieme combinatie techniek en spelinzicht

Maar de Braziliaan vindt ook zelf gemakkelijk de weg naar doel. Zijn traptechniek doet menig verdediger sidderen en beven. Op 24 april 2007 speelt Kaká met AC Milan de halve finale van de Champions League. De Rossoneri treffen die avond Manchester United in de heenwedstrijd, een avond die de Braziliaan niet gauw zal vergeten.

In de vijfde minuut komt United na een doelpunt op corner van Cristiano Ronaldo op voorsprong. Minder dan twintig minuten later zet Kaká de bordjes alweer in evenwicht. Maar het is vooral zijn tweede doelpunt dat wereldwijd de monden zou doen openvallen.

Een lange bal wordt verstuurd diep op de helft van United. Kaká en Darren Fletcher vechten om de bal en het is de Braziliaan die in het kopduel aan het langste eind trekt. De bal belandt opnieuw op de grond en Gabriel Heinze denkt te kunnen intercepteren. Maar met een geniaal tikje lift Kaká het leer over de verdediger en stevent af op de vijandige kooi. Patrice Evra gooit als laatste verdediger alles in de strijd, maar de Milanees kopt het leer handig vooruit om zo de ingreep van de Fransman te vermijden. Daarna komt hij oog in oog met Edwin van der Sar, die hij met de binnenkant van de voet kansloos achterlaat.

De Maestro van 2007

Wat een solo! AC Milan zou de heenmatch uiteindelijk wel met 3-2 verliezen, maar zegeviert in de terugwedstrijd met 3-0. In de finale tonen de Italianen zich in een heruitgave van de mythische finale van 2004 de betere van Liverpool. Hun 7de beker met de grote oren blijft tot op de dag van vandaag ook de laatste. Kaká krijgt dat jaar ook de Gouden Bal, de laatste voor de dynastie Ronaldo-Messi de prijzen onder elkaar verdelen.

In 2009 trekt Kaká naar Real Madrid. Jammer genoeg, blinkt hij er nooit echt uit zoals in Milaan. Zijn beste jaren, waarin hij gezien werd als de beste speler van de wereld, liggen dan reeds achter zich.

Fan van onze reeks? Lees dan ook hoe Tim Cahill de netten aan flarden schiet tegen Nederland!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?