One day, one goal: Tim Cahill volleyt de netten aan flarden tegen Nederland

Sport | We schrijven woensdag 18 juni 2014. In het bloedhete Porto Alegre neemt Australië het in de poulefase van het WK in Brazilië op tegen Nederland. In de 21ste minuut zou Tim Cahill er zijn moment de gloire beleven. Met een staalharde pegel brengt hij de Socceroos opnieuw in de wedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK 2014 in Brazilië staat bij velen op het netvlies gebrand omwille van de fenomenale wedstrijd tussen de Rode Duivels en de Verenigde Staten in de achtste finales. Zeg maar het WK van de ontbolstering van de Gouden Generatie. Maar diezelfde vierjaarlijkse hoogmis voor de voetballiefhebber stond ook bol van de prachtige doelpunten. Denken we bijvoorbeeld maar aan de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay of de vliegende kopbal van Robin van Persie.

De Australische levende legende Tim Cahill moet bij zichzelf gedacht hebben dat hij niet achter kon blijven bij zoveel fraais en schreef op zijn beurt een klein beetje voetbalgeschiedenis op woensdag 18 juni 2014 in de groepswedstrijd tegen Nederland.

Tim Cahill fusilleert Cillessen

Na de fenomenale wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Spanje spat het vertrouwen bij de troepen van bondscoach Louis Van Gaal ervanaf. In de tweede groepswedstrijd wacht kleine broertje Australië, een varkentje dat ze wel even snel zullen wassen. Althans dat denken ze toch.

Zeker wanneer de onvermijdelijke Arjen Robben Oranje al na 20 minuten op voorsprong brengt. De Australiërs, die het vooral van hun inzet en grote strijdershart moeten hebben, nemen de richtlijnen van bondscoach Ange Postecoglou echter ter harte en trekken vanbij de aftrap in de tegenaanval. Na enkele tikken op het middenveld belandt het leer bij rechtsachter Ryan McGowan die de bal meteen naar de tweede paal verstuurt. Daar loopt boegbeeld Tim Cahill zich slim vrij in de rug van de Nederlandse defensie om de bal in één tijd op zijn mindere linker te nemen. Een pegel die via de dwarsligger staalhard in doel verdwijnt. De topschutter aller tijden bij de Socceroos verklaarde later tegenover FourFourTwo dat hij zich wel degelijk bewust was dat het alles of niets was bij deze trap. "Ofwel trap ik hem binnen ofwel vliegt hij ergens hoog in de tribunes. Maar eerlijk gezegd, maakte me dat op dat moment weinig uit. Zelfs al vloog hij ergens in de tribunes, zou ik bij een volgend moment opnieuw mijn kans grijpen om de monden te doen openvallen."

In de tweede helft komen de Australiërs na een strafschop van Mile Jedinak zelfs op voorsprong, maar de Nederlanders laten zich niet uit hun lood slaan en gaan dankzij Robin van Persie en Memphis Depay op en over hun tegenstanders.

Hoogtepunt carrière Everton-boegbeeld

Na een derde verliespartij tegen het eveneens uitgeschakelde Spanje, moeten Cahill en co puntenloos de aftocht blazen. Zijn gloriemoment op het allerhoogste toneel nemen ze het boegbeeld van de Socceroos echter niet meer af. Cahill zou in 108 interlands voor zijn thuisland in totaal aan 50 doelpunten komen, waardoor hij zich topschutter aller tijden mag noemen. Tevens was hij ook de eerste Australiër ooit die op een WK de weg naar de netten vond.

Cahill heeft er bovendien ook een meer dan verdienstelijke clubcarrière opzitten. Vooral bij Everton maakte hij jaren lang het mooie weer op het middenveld, onder meer met Marouane Fellaini aan zijn zijde. In 276 wedstrijden voor de Toffees kwam Tiny Tim aan 68 doelpunten. In de nadagen van zijn carrière maakte de Australiër nog een kleine wereldreis met haltes in de VS (New York Red Bulls), China (Shanghai Greenland Shenhua en Zhejiang Greentown) en India (Jamshedpur FC), waar hij op 39-jarige leeftijd zijn schoenen definitief aan de haak hing.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top