One day, one goal: Le Tissier veegt met enkele baltoetsen Newcastle van de mat

Premier League |
Voetbal is een sport, maar het kan ook verheven worden tot kunst. Sommige goals worden vanwege de uitvoering plots pure meesterwerken. Op 24 oktober 1993 verzorgde Southampton-middenvelder Matt Le Tissier een ware show voor de toeschouwers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Matt Le Tissier heeft zijn plaats in het voetbalrijk meer dan verdiend. Bekend om zijn uitstekende technische kwaliteiten, raakte de Engelse middenvelder in de geschiedenisboeken met zijn dribbels, zijn balcontroles en zijn vista. Ondanks zijn soms nonchalante speelstijl raakte hij meerdere keren verkozen tot Engelse speler van de maand. In 1995 prijkte hij in het Premier League-team van het jaar.

Le Tissier speelde zijn hele carrière in Southampton, van 1986 tot 2002. Zijn prestaties leverden bij de supporters hem de bijnaam "The God”. Een naam die hij niet heeft gestolen, zoals blijkt uit zijn doelpunt op 24 oktober 1993.

In 5 seconden Newcastle weggespeeld

Dat seizoen lag Le Tissier nochtans niet in de bovenste lade van zijn coach, Ian Branfoot. Deze laatste stuurde hem zelfs naar de reserveploeg omdat hij vond dat Le Tissier niet hard genoeg werkte. De middenvelder krijgt wel een basisplaats voor het duel tegen Newcastle. Na een uur spelen realiseert Le Tissier zich dat zijn coach op het punt staat hem te vervangen. Dit is het moment waarop hij beslist om zijn talenten nog eens tentoon te spreiden.
 
Een lange bal bereikt vanuit de verdediging van Southampton Iain Dowie, die Le Tissier aanspeelt met het hoofd. Met een goeie dribbel gaat hij voorbij hij een verdediger die naar hem toe rent. Terwijl de bal nog steeds stuitert, voert Le Tissier een prachtige sombrero uit om een tweede verdediger te omzeilen. Wanneer de bal neervalt, staat enkel de keeper van Newcastle hem nog in de weg. The God besluit zijn dribbel met een simpele tik binnenkant voet die in de netten belandt.
 
In vijf seconden en vier bewegingen heeft Le Tissier de verdediging van Newcastle op een hoopje gespeeld. Een moment van magie en perfectie. "Een goal puur op instinct", klonk het nadien.

Jeugdidool van Xavi

De Tissier maakt die dag nog een tweede doelpunt en blijft de hele match op het veld staan. Coach Branfoot verlaat de club drie maanden later en Le Tissier blijft een vaste pion in het team. Hij scoorde nadien nog meer prachtige goals voor Southampton.
 
Ondanks de interesse van grote clubs (zoals Tottenham of Chelsea), bracht Le Tissier zijn hele carrière door bij Southampton. Hij scoorde er meer dan 200 doelpunten en moet bij The Saints enkel Mick Channon voor zich dulden als clubtopschutter aller tijden. Hij werd ook de eerste middenvelder die 100 Premier League-goals scoorde.
 
De loyaliteit van Le Tissier aan zijn club blijkt een voorbeeld voor veel spelers. Xavi Hernandez, voormalig middenvelder van FC Barcelona, zei in 2010 dat Le Tissier zijn jeugdidool was: "Zijn talent was mateloos. Hij kon zonder haast zeven of acht spelers dribbelen. Hij omzeilde ze gewoon. Voor mij was dat sensationeel. Hij bleef bij Southampton terwijl hij elders had kunnen spelen, ongelofelijk."
 
Tegenwoordig is Le Tissier een analist voor de Engelse televisie. Hij hangt tevens op in de Engelse Football Hall of Fame sinds 2013.
 
 
De goal van Le Tissier tegen Newcastle:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top