One day, one goal: Del Piero maakt mooiste Juve-doelpunt ooit

Alessandro Del Piero mag zich met recht en rede een clubicoon noemen bij Juventus. De Italiaanse aanvaller is de Juve-speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam en is tevens all-time topscorer van De Oude Dame met bijna 300 goals. Maar zijn mooiste treffer? Die maakte Del Piero al op 20-jarige leeftijd, in een competitieduel tegen Fiorentina.

We spoelen terug naar het seizoen 1994-1995. AC Milan domineert het Italiaanse voetbal, met op dat moment drie titels op een rij. Maar na drie scudetto’s sputtert de Milanese motor. De Rossoneri zou in dat seizoen pas op de vierde stek eindigen. Het sein voor andere teams om te azen op de Italiaanse oppergaai. Een van die ploegen is Juventus, dat kan rekenen op toppers als Didier Deschamps, Roberto Baggio, Gianlucca Vialli en Fabrizio Ravanelli.

Tussen al dat ervaren geweld staat een nieuw toptalent klaar om gedurende een lange carrière brokken te maken voorin. De amper 19-jarige Alessandro Del Piero kent dat seizoen onder de vleugels van coach Marcello Lippi zijn grote doorbraak bij Juventus.

“Onmogelijke volley”

Op 4 december 1994 krijgt Juventus de Toscanen van Fiorentina over de vloer in het Stadio delle Alpi, de oude thuishaven van Juve. De wedstrijd verloopt alles behalve lekker voor de Bianconeri. In de eerste helft komt Fiorentina op een 0-2 voorsprong. Maar in de laatste twintig minuten realiseert Juventus een heuse comeback. Dankzij twee treffers van Vialli komt Juve op gelijke hoogte.

Met nog drie minuten op de klok acht Del Piero, recent 20 jaar geworden, zijn moment gekomen. Een lange bal van verdediger Moreno Torricelli lijkt niet meteen voor gevaar te zorgen. De bal belandt in het strafschopgebied tot bij Del Piero. De aanvaller staat tussen twee verdedigers, maar het belet Del Piero niet om de eigen fans een magisch momentje te bezorgen. Zo neemt Del Piero de lange bal meteen op de buitenkant van zijn rechtervoet. Tot grote verbijstering ziet Fiorentina-keeper Francesco Toldo de bal net naast de paal in doel verdwijnen. Gejuich alom, Juventus pakt in extremis de volle buit na een lange inhaalrace.

Juventus zou dat seizoen de beker winnen en zich nog eens tot kampioen van Italië kronen, voor het eerst in acht jaar. Het doelpunt van Del Piero zou jaren later nog steeds voor de nodige beroering zorgen bij de eigen fans. Zijn “onmogelijke volley” werd in 2017, in het jaar dat Juventus haar 120ste verjaardag vierde, verkozen tot mooiste Juve-goal ooit.

In 2012 verliet Del Piero zijn vertrouwde zwart-witte nest, met meer dan 700 matchen en bijna 300 goals op zijn teller. De Italiaan zou nog drie jaar uitbollen in de Australische en Indiase competitie.

Fan van One, day, one goal? Lees dan zeker ons vorige verhaal, over Igor Belanov tegen de Rode Duivels in 1986.

Serie A

Bekijk alles
Top