One day, one goal: Hugo Almeida haalt de sloophamer boven tegen Inter Milaan

De Portugese spits Hugo Almeida beleefde zijn hoogdagen bij het Duitse Werder Bremen. Toch was het bij zijn jeugdclub FC Porto waar hij op een sombere herfstavond in 2005 zijn mooiste treffer wist te scoren.

Grote kans dat de Portugese spits Hugo Almeida bij jou niet meteen een belletje doet rinkelen. De rijzige aanvaller versleet doorheen zijn carrière tal van clubs, maar zal toch vooral herinnerd worden omwille van zijn periode bij Werder Bremen en de Turkse topclub Besiktas. Voor zijn moment de gloire dienen we echter terug te keren naar het prille begin van de carrière van de Portugees.

In de groepsfase van de Champions League in 2005 treffen de troepen van Co Adriaanse, met naast Hugo Almeida onder meer Quaresma, Vitor Baia en Pepe in de rangen het Inter Milaan van Roberto Mancini. Met één overwinning uit drie speeldagen is het voor de Draken alles of niets, terwijl de Nerazzurri revanche willen voor de nederlaag in de heenwedstrijd enkele weken eerder.

Doffe kruisraket in leeg stadion

Voor de ontmoeting op de vierde speeldag in groep H kunnen de Milanezen geen beroep doen op hun fans. Omwille van een sanctie voor wantoestanden in de kwartfinale van het kampioenenbal het seizoen voordien (met onder meer vuurpijlen die in de richting van Milan-doelman Dida werden gegooid), moet Inter het vier Europese thuiswedstrijden lang zonder publiek stellen. Een doffe aanblik die nu al enkele weken vaste prik is in alle Europese competities.

Na 16 minuten spelen krijgen de Portugezen een vrije trap toegekend op zo'n 35 meter van de kooi van Julio César. Een klusje voor Hugo Almeida, die over een zware linkervoet beschikt. De Portugese spits haalt de hamer boven en zijn kruisraket eindigt enig mooi in de bovenhoek. Als klap op de vuurpijl krijg je er het geluid van de trap nog eens gratis en voor niets bovenop. Het mag echter niet baten voor de troepen van Co Adriaanse, want na de rust zet Julio Cruz met twee treffers in het slot van de partij orde op zaken. Inter wint en wordt soeverein groepswinnaar, Porto moet met het schaamrood op de wangen het Europese toneel verlaten.

Een van de hardste vrije trappen ooit

Almeida's treffer mag dan wel geen drie punten hebben opgeleverd, hij haalde de geschiedenisboeken wel op een andere manier. Met een opgemeten snelheid van liefst 127 km/u prijkt de kanonskogel volgens sportwebsite Sportskeeda op de vierde plaats van hardste vrije trappen ooit gemeten.

Almeida zelf zou na zijn periode bij Porto vaste voet aan grond vinden bij Werder Bremen en Besiktas, om nadien in de nadagen van zijn carrière na talloze omzwervingen terug te keren naar de heimat. Op 6 februari 2020 hing hij zijn voetbalschoenen definitief aan de haak en sindsdien legt hij zich toe op het kneden van de beloften van Académica de Coimbra.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over het doelpunt van Derdiyok, een goal die je "eens in de 10 jaar ziet"

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top