One day, one goal: Derdiyok scoort doelpunt dat je “eens in de 10 jaar ziet”

Bundesliga | Sommige spelers zullen dan wel niet de grootste carrière beleefd hebben, ze kunnen echter wel nog aan een geweldige goal gelinkt worden. Eren Derdiyok zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, toch speelde de rijzige Zwitser jarenlang in de Duitse Bundesliga. Daar wist hij in oktober 2011 een weergaloze goal te maken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eren Derdiyok, een Zwitserse spits van 1m91 met Turkse roots, was tussen 2009 en 2012 en later nog één seizoen tussen 2013 en 2014 een belangrijke kracht bij Bayer Leverkusen. In zijn beide periodes kwam hij in 116 wedstrijden tot 26 keer scoren. Voor één doelpunt zal hij altijd herinnerd worden bij Die Werkself. We moeten daarvoor terug naar 1 oktober 2011.

Leverkusen eindigde enkele maanden voordien als tweede in de Bundesliga, na kampioen Borussia Dortmund. Met veel ambitie werd er uitgekeken naar het nieuwe seizoen, waarbij het team ook mocht aantreden in de Champions League. Leverkusen start echter maar flauwtjes, met drie verliespartijen in zeven matchen. Op speeldag acht komt Wolfsburg langs.

Opwippertje voor zichzelf

De partij begint goed, met een goal van Gonzalo Castro in het openingskwartier. Maar rond het uur lukt Wolfsburg-spits Mario Mandzukic de gelijkmaker. Lang kunnen de bezoekers echter niet genieten van hun treffer, want vijf minuten later krijgt Derdiyok een geniale ingeving.

Zo neemt de dan 23-jarige spits een lange dieptepass van Stefan Reinartz aan met zijn linker, werkt het leer omhoog met rechts en weet dan af te ronden met een schitterende omhaal. Die klap komt Wolfsburg niet meer te boven, vijf minuten voor affluiten legt Stefan Kießling de 3-1 eindstand vast.

Zijn goal gaat meteen de wereld rond. “Dit is het mooiste doelpunt uit mijn loopbaan”, laat Derdiyok achteraf optekenen.” Felix Magath, coach van Wolfsburg dat jaar, reageert verbijsterd. “Zo’n doelpunt zie je maar eens in de tien jaar, werkelijk ongelooflijk.”

Tegenstander Genk in CL

Dat seizoen kan Leverkusen zijn resultaat van een jaar eerder niet bevestigen. Het team eindigt op de vijfde plaats in de Bundesliga. Dortmund speelt in 2012 opnieuw kampioen, sindsdien is het Bayern München dat zich telkens tot beste ploeg van Duitsland kroont.

In de Champions League komt Leverkusen dat jaar onder meer Racing Genk tegen, dat voor de tweede keer in zijn bestaan de groepsfase van de Champions League bereikte. Genk zou geen enkele partij kunnen winnen. Leverkusen stoot door naar de knock-outfase door als tweede te eindigen op slechts één puntje van groepswinnaar Chelsea, dat later de Champions League zou winnen. Maar in de achtste finales komt er een einde aan het kampioenenbal voor Leverkusen. FC Barcelona speelt de Duitsers in twee duels van de mat.

Intussen is Derdiyok op zijn 32ste nog steeds voetballer. Na zijn Duitse periode beproefde hij zijn geluk in de Turkse competitie. Sinds deze winter vertoeft hij echter in Oezbekistan, bij de huidige kampioen en bekerhouder Pakhtakor.

Bekijk hieronder het pareltje van Eren Derdiyok tegen Wolfsburg.

Fan van onze reeks One day, one goal? Bekijk dan ons vorige verhaal over Thierry Henry.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top