One day, one goal: Thierry Henry tovert Arsenal voorbij Manchester United

Thierry Henry is één van de beste aanvallers die het voetbal de afgelopen 25 jaar heeft voortgebracht. Bij Arsenal kende hij zijn beste periode en in 2000 stal hij de harten van de fans met een weergaloos doelpunt tegen grote rivaal Manchester United.

Op 1 oktober 2000 ontving Arsenal in het bijzonder sfeervolle Highbury, met 38.146 aanwezige fans, Manchester United. Het was een spannende wedstrijd en de partij werd beslist door een klasseflits van de toen 23-jarige aanvaller. Henry kreeg de bal aangespeeld, hij stond met de rug naar doel en hij werd kort gedekt. Er waren amper medespelers in de buurt, maar Henry wipte de bal een beetje omhoog en draaide meteen richting doel en trapte in één tijd op héérlijke wijze de bal in doel. Een fantastisch doelpunt dat ook de zege opleverde.

Henry scoorde dat seizoen 17 doelpunten in de Premier League, Jimmy Floyd Hasselbaink van Chelsea werd dat jaar topschutter met 23 doelpunten. Ondanks het ongelooflijke doelpunt van Henry was het Manchester United dat de titel won met tien punten meer dan Arsenal.

Avontuur bij de Rode Duivels

Henry werd nadien een ware clublegende en speelde nog tot 2007 voor The Gunners. Hij won er twee keer de Premier League, twee keer de FA Cup, twee keer de Community Shield en hij verloor één Champions League-finale tegen FC Barcelona. Het was dat Barcelona dat hem in 2007 weg kon lokken bij Arsenal. Henry speelde drie jaar in Camp Nou, ging nadien naar New York Red Bulls en keerde voor enkele maanden op huurbasis terug naar Arsenal. In 2014 hing hij op 36-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Als Frans international mocht Henry een WK, een EK en de Confederations Cup aan zijn palmares toevoegen.

Na zijn carrière werd Henry analist bij de BBC, waar hij vijf miljoen euro per jaar verdiende. Henry keerde wel terug naar het voetbal. Hij ging bij de jeugdwerking van Arsenal aan de slag en België verraste de voetbalwereld door hem in 2016 als T3 aan te stellen. Henry bleef twee jaar en werd daarna coach bij AS Monaco, maar dat werd geen succes. In november 2019 wist Olivier Renard hem als hoofdtrainer naar het Canadese Montréal Impact te halen.

Ook in deze reeks: het weergaloze doelpunt van Rafael van der Vaart met Ajax tegen Feyenoord.

Premier League

Bekijk alles
Top