Nice to meet you ... Adebayo Akinfenwa

Adebayo Akinfenwa groeide uit tot een cultfiguur in het voetbal omwille van zijn status als sterkste speler ter wereld op het razendpopulaire voetbalspel FIFA. Maar wie is de man achter het populaire poppetje? Een profielschets.

Saheed Adebayo Akinfenwa ziet het levenslicht op 10 mei 1982 in Islington, Noord-Londen. Net als zoveel voetballertjes uit de rand van de Britse grootstad heeft de voetballer met Nigeriaanse roots eigenlijk maar twee keuzes: een leven in de criminaliteit of een carrière als voetballer.

De bonkinge aanvaller gaat uiteindelijk vol voor de tweede optie, maar moet daarvoor uitwijken naar Litouwen, omdat geen enkele Engelse ploeg hem een kans gunt. Bij FK Atlantas wordt Akinfenwa als eerste zwarte speler in de competitie dag in dag uit geconfronteerd met racisme, maar enkele belangrijke doelpunten zorgen ervoor dat de mening over de speler omslaat. Het is daar dat de speler de 'beast mode' ontwikkelt: door in jezelf te geloven kan je de beperkingen die anderen je opleggen ontstijgen. Iets wat hij in het vervolg van zijn speelcarrière ten volle zal bewijzen.

Van clubhopper tot cultfiguur

Bij zijn terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk verslijt de bonkinge spits (101 kilogram voor 1m80 droog aan de haak) in het seizoen 2003-2004 liefst 5(!) clubs voordat hij bij Torquay United enigzins op zijn pootjes terechtkomt. Toch zal hij de jaren nadien nog geregeld van club wisselen, steeds in de League 1 of League 2 (het derde en vierde niveau in Engeland, red.). De status van de Nigeriaanse spits verandert echter plotsklaps, wanneer het razendpopulaire videospelletje FIFA hem in 2013 uitroept tot sterkste speler ter wereld.

Toch stelt ook de real-life versie van Akinfenwa niet teleur. Op zijn 38ste heeft hij reeds 650 profwedstrijden achter de kiezen waarin hij 200 keer de weg naar doel wist te vinden. Met zijn postuur hoeft het niet te verwonderen dat hij vooral de defensie aan de praat moet houden en fungeert als een aanspeelpunt voor zijn teammaats. Bovendien is de spits ook sterk met het hoofd. Kortom, iemand waar je als verdediger liever niet tegenover staat.

Glorieuze nadagen profcarrière

'The beast' lijkt vooral in de nadagen van zijn carrière zijn gloriemomenten te beleven. Als speler van AFC Wimbledon treft hij in 2015 in de derde ronde van de FA Cup zijn lievelingsclub Liverpool. Akinfenwa scoort er de gelijkmaker tegen Simon Mignolet, maar moet uiteindelijk met 2-1 nipt het onderspit delven. Op het einde van het seizoen 2015-2016 wordt hij op straat gezet bij Wimbledon, waarop hij in een interview na zijn laatste wedstrijd managers oproept hem te contacteren via WhatsApp.

Met succes zo blijkt, want Wycombe Wanderers schotelt hem een contract voor. Met tien doelpunten dit seizoen heeft de sterke aanvaller een belangrijk aandeel in de promotie naar de Championship, een unicum in de geschiedenis van The Chairboys en van Akinfenwa zelf. In een interview na de beslissende wedstrijd weet hij dan ook geen blijf met zijn vreugde. En de felicitaties van Jürgen Klopp moesten dan nog volgen...

Fan van onze reeks Nice to meet you? Lees dan ook ons portret over Delfine Persoon.

Voetbal

Bekijk alles
Top