Nice to meet you ... Delfine Persoon

Sport | Zal het er dan toch van komen? Volgens Eddie Hearn, de promotor van Katie Taylor, is een "akkoord heel dichtbij" voor een rematch tussen Taylor en Delfine Persoon. Reden genoeg voor een portret van de West-Vlaamse bokskampioene/politie-inspecteur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Delfine Persoon is een West-Vlaamse boerendochter in hart en nieren. Al op jonge leeftijd blijkt de West-Vlaamse over de juiste sportgenen te beschikken. Na een eerste mislukte poging in ballet vindt Persoon in judo al snel haar gading. Ze sprokkelt er verscheidene medailles en wordt op 15-jarige leeftijd geselecteerd voor de Vlaamse Judo Topsportschool in Antwerpen. De Topsportschool blijkt echter geen spek naar de bek van de West-Vlaamse, maar de jaren nadien haalt ze wel twee Belgische titels en een vierde plaats op de Olympische Jeugdspelen in Murcia. Een tegenspartelende rug zorgt er echter voor dat Persoon reeds op 22-jarige leeftijd het judo vaarwel moet zeggen.

Succesvolle bokscarrière

Na een kort ommetje in het tennis, krijgt Persoon de smaak van het boksen te pakken tijdens haar job als politie-inspecteur. Wat volgt, is een blitzcarrière. In 2008 neemt ze deel aan 12 amateurkampen, die ze allemaal winnend afsluit. Een profcarrière lonkt dan ook om de hoek.

Het jaar erop zet Persoon, die zal uitkomen bij de lichtgewichten, de stap naar de profs. Al zal ze haar job als politie-inspecteur nooit opgeven, van het boksen alleen kan ze nu eenmaal onmogelijk rondkomen. In 2011 volgt een eerste Europese titel, de jaren nadien stapelen de wereldtitels zich op. Drie jaar later, in 2014, wint het lichtgewicht de prestigieuze titelkamp in de WBC-bond tegen de Argentijnse Erica Farias, waardoor ze alle wereldtitels verenigt en zich dus de beste bokser ter wereld mag noemen. De erkenning volgt echter niet meteen en Persoon ziet een bekroning als Sportvrouw van het Jaar door haar neus geboord, waardoor ze het jaar nadien, wanneer ze de titel wel wint, haar kat stuurt.

Bestolen tegen Katie Taylor

Op 1 juni 2019 moet dan het hoogtepunt van haar carrière volgen. In een tjokvol Madison Square Garden in New York neemt ze het op tegen voormalig olympisch kampioene Katie Taylor. Een wedstrijd waarbij alle boksgordels op het spel staan om voor eens en voor altijd uit te maken wie nu de beste bokster in de lichtgewichtencategorie is.

De entourage van de Ierse doet er alles aan om Persoon vooraf uit evenwicht te brengen. Zo krijgt ze een late hotelswitch op haar bord, volgt een extra bloedafname en dient ze plots een bewijs voor haar inspanningsastma voor te leggen. Toch laat de West-Vlaamse zich niet van de wijs brengen en tijdens de kamp laat ze Taylor alle hoeken van de ring zien. Alleen komt de broodnodige knockout er niet, waarna de juryleden Taylor, tegen de verwachtingen van vele volgers en analisten in, uitroepen tot winnares. Persoon is ontroostbaar en rekent niet meer op een herkansing. Ze besluit haar profstatuut dan maar op te bergen en zich toe te leggen op haar laatste grote droom: schitteren op de Olympische Spelen.

Nu lijkt er dan toch een eventuele rematch in de pijplijn te zitten, iets waarvoor Persoon en haar entourage al meer dan een jaar ijveren. Het lijkt zonneklaar dat de West-Vlaamse zal toehappen om te bewijzen dat ze het jaar voordien bestolen werd. Plaats van afspraak als de deal niet last-minute afspringt: op 22 augustus in Brentwood, Essex, in de tuin van Taylors manager Eddie Hearn. Persoon weet nu al dat ze Taylor tegen het canvas zal moeten meppen ...

Fan van onze reeks Nice to meet you? Lees dan ook onze kennismaking met Josep Bartomeu, de man die FC Barcelona in woelig vaarwater bracht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top