One day, one goal: het historische doelpunt van Pavel Nedved tegen Mallorca

Voetbal |
Iets meer dan 20 jaar geleden scoorde Pavel Nedved op sublieme wijze het laatste doelpunt in de geschiedenis van de UEFA Cup Winners' Cup, beter bekend als de Beker voor Bekerwinnaars. Dat is een competitie voor alle winnende ploegen van de nationale bekers van Europa.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat ze verslagen werden door Inter Milan in de finale van de UEFA Cup 1998 had Lazio Roma een jaar later de kans om geschiedenis te schrijven toen ze in de UEFA Cup Winners' Cup tegenover Mallorca stonden. Op papier waren Lazio en zijn sterspelers favoriet, maar uiteindelijk was het aan Alessandro Nesta, Roberto Mancini, Christian Vieri en Pavel Nedved om de Romeinse ploeg naar de eerste Europese titel te brengen.
 
Nedved werd al snel na zijn aankomst op Italiaanse bodem in 1996 op waarde geschat. Hij werd door zijn ploeg beschouwd als een essentiële pion op het spelersveld. De Tsjechische middenvelder stond vooral bekend om zijn buitengewone schot, zowel met zijn linker- als rechtervoet. Op 19 mei 1999 zou de "Furia Ceca" opnieuw tonen waarom hij een belangrijke speler in het team was.

Een loepzuivere aanval

In de wedstrijd tegen Mallorca lieten de Romeinen de Italiaanse kaas niet van hun brood eten. Vanaf minuut 7 opende Christian Vieri de debatten met een solide kopbal, maar de Spanjaarden wisten dit gedurfde doelpunt te counteren met een gelijkmaker van Dani op 11 minuten. Het duel leek aanvankelijk te eindigen op een gelijkspel, maar in de 81e minuut weten de Romeinen eindelijk een doorbraak te forceren.
 
Negen minuten voor tijd lukt het Nedved om de bal op magistrale wijze en met volle kracht in de rechterhoek te schieten nadat collega Vieri de Mallorcanen in de war had gebracht. Die laatsten zien sterretjes en kunnen de 2-1 score niet meer rechttrekken voor het laatste fluitsignaal.

Van een Gouden Bal naar een managersjob

In Italië blijft Nedved zijn prijzenkast vullen met overwinningen. Na twee nationale bekers en een eerste kampioenstitel met Lazio in 2000 verkast de Tsjech naar Juventus, waar hij Zinédine Zidane moet vervangen. Met de Turijnse club wordt hij kampioen in zijn eerste seizoen bij de Noord-Italianen. In 2003, na een tweede opeenvolgende titel, wordt hij gelauwerd met een Gouden Bal.
 
Een jaar later bereikt de blonde speler met zijn ploeg de halve finale van de Euro 2004, maar in 2006 gaat hij van de hemel naar de hel wanneer Juve wegens het Calciopoli-omkoopschandaal wordt verbannen naar de Serie B. Nedved blijft niettemin de club trouw ondanks verleidingspogingen van grote namen als FC Barcelona en Chelsea. De Turijnse ploeg is zo overdonderd door dit gebaar van clubtrouw dat Nedved van de Oude Dame een vast contract kreeg als lid van de technische staf. Later zou hij doorgroeien tot sportief directeur en momenteel werkt hij als vice-directeur voor de Zebra's.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top