One day, one goal: listig lobje Lampard hult Camp Nou in stilte

UEFA Champions League | In Camp Nou kan het op matchdagen altijd spoken. Vraag dat maar aan Frank Lampard, die op Halloween in 2006 met een magistrale lob Victor Valdes aan de grond genageld liet staan. Volgens de voormalige middenvelder van Chelsea het mooiste doelpunt dat hij ooit wist te scoren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Frank Lampard en Chelsea was een match made in heaven. In 13 seizoenen bij The Blues ontwikkelde de vlot scorende middenvelder zich tot een referentie op zijn positie. Met zijn 210 doelpunten over alle competities heen voor de club van Roman Abramovitsj staat hij tevens te boek als topschutter aller tijden. Zijn mooiste exploot zou volgen in een treffen met aartsvijand FC Barcelona, op 31 oktober 2006.

Zowel in het seizoen 2004-2005 als in 2005-2006 ontmoetten Barcelona en Chelsea elkaar in de knockoutfase van de Champions League. Het tiki taka voetbal tegenover het pragmatische parkeer de bus voetbal van José Mourinho. Een clash der stijlen, die aan de grondslag zou liggen van een bittere rivaliteit. In 2005 trekt de Special One aan het langste eind, terwijl Barça een jaar nadien orde op zaken stelt. In het seizoen 2006-2007 worden beide teams opnieuw aan elkaar gekoppeld, zij het ditmaal in de groepsfase.

Geniale ingeving Lampard

Dat de wederzijdse haat diep zit, blijkt uit uitspraken van Lionel Messi in de aanloop naar het treffen in 2006. Volgens La Pulga "haten" de spelers van Barcelona Chelsea meer dan alle andere ploegen. We mogen ons dus aan vuurwerk verwachten, zeker na de 1-0 overwinning van Chelsea in de heenmatch.

Deco, die later het shirt van The Blues zou aantrekken, zet Barcelona al na 3 minuten op rozen. De troepen van Mourinho weten in de eerste helft van geen hout pijlen maken en mogen blij zijn met de geringe achterstand aan de rust. Maar John Terry, Michael Essien, Didier Drogba en co tappen uit een ander vaatje na de rust, met als exponent boegbeeld Frank Lampard. In de 52ste minuut mist de aanvallende middenvelder zijn controle op een pass van Claude Makelele, waardoor hij moet uitwijken naar de hoek van het strafschopgebied quasi tegen de achterlijn. Met geen aanspeelpunt voor doel en een opzittende Gianluca Zambrotta ziet Lamps vanuit zijn ooghoeken niet meteen een oplossing. En net dan volgt een moment van branie: de midenvelder draait zich razendsnel rond zijn as en verstuurt een listig lobballetje richting doel. Victor Valdes poogt nog tevergeefs de bal uit de lucht te plukken, maar het boogballetje eindigt enig mooi over de doelman in de gapende kooi.

Geen toevalstreffer, want de huidige coach van The Blues geeft achteraf toe dat hij daar veelvuldig op oefent op training. "Voor mij is het pure ontspanning, maar het is ook een test van je kwaliteiten. Na iedere training schiet ik vanuit alle hoeken en met beide voeten", vertrouwt hij Sky Sports toe. Met resultaat dus!

Ultieme bekroning volgt pas in 2012

Uiteindelijk zullen zowel Eidur Gudjohnsen (Barcelona) en Didier Drogba (Chelsea) ook nog de weg naar de netten vinden, waarna na 90 minuten een bilijk 2-2 gelijkspel op het scorebord prijkt. Barcelona gaat daarna in de achtste finales tegen Liverpool ten onder, terwijl The Blues uiteindelijk stranden in de halve finales tegen diezelfde Reds.

Abramovitsj en Lampard zouden nog 6 jaar moeten wachten op de opperste bekroning. Na een felbevochten halve finale tegen alweer FC Barcelona, gaat Bayern München in de finale voor de bijl na strafschoppen. De bekroning van de carrière van de metronoom van Chelsea, die in de nadagen van zijn carrière nog eventjes proeft van de MLS en ook terechtkomt bij City. Het weze het Chelsea-boegbeeld vergeven...

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over de fenomenale volley van Maxi Rodriguez tegen Mexico!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top