One day, one goal: de fenomenale volley van Maxi Rodriguez tegen Mexico

Maxi Rodriguez maakte het mooie weer bij onder meer Newell's Old Boys, Atlético Madrid en Liverpool. Toch is het in het shirt van Argentinië dat hij zich wist te onderscheiden. Meer bepaald op het WK in 2006 waar hij het doelpunt van het toernooi scoorde.

We schrijven 24 juni 2006. Argentinië maakt zich klaar om Mexico partij te geven in de achtste finales van de wereldbeker. De Albiceleste is torenhoog favoriet, zeker na enkele indrukwekkende prestaties in de groepsfase zoals onder meer de memorabele overwinning tegen Servië en Montenegro, dat met de billen bloot gaat na een 6-0 pandoering.

De Mexicanen kruipen op hun beurt door het oog van de naald. Niet alleen Portugal blijkt te sterk, maar de ploegmaats van Rafael Marquez slagen er maar ternauwernood in om de tweede plaats net voor de neus van Angola weg te kapen. Op de allerlaatste speeldag hebben de Afrikanen hun kwalifcatie in handen tot Iran een kwartier voor het einde gelijkmaakt en de hoop van de Zwarte Antilopen de kop indrukt.

Het mooiste doelpunt van het toernooi

Toch geven de Mexicanen zich niet zomaar gewonnen tegen hun Zuid-Amerikaanse tegenstrever. Na amper zes minuten brengt kapitein Rafael Marquez, de iconische verdediger van FC Barcelona, zijn land reeds op voorsprong. Argentinië bulkt echter van het talent en beschikt over voldoende pionnen om de score opnieuw in hun voordeel te doen overhellen. Naast het fenomenale middenveld bestaande uit Javier Mascherano, Esteban Cambiasso en Juan Roman Riquelme, vinden prijsschutter Hernan Crespo en pocketspits Javier Saviola gemakkelijk de weg naar doel. De voormalige centrumspits van Inter Milaan heeft maar 4 minuten nodig om de bordjes terug in evenwicht te brengen.

In een intense wedstrijd, waarin Mexico Argentinië in bedwang houdt en lik op stuk geeft met snelle combinaties moeten verlengingen de doorslag geven. Het uitgelezen moment voor Maxi Rodriguez om uit zijn schulp te komen. In de diepte aangespeeld door Juan Pablo Sorin, controleert de Argentijnse aanvallende middenvelder het leer met de borst, waarna hij met een volley de winkelhaak van het Mexicaanse doel net niet aan flarden schiet.

De vloek van de achtste finales

Na de overwinning tegen Mexico sneuvelt het Argentinië van Lionel Messi, die op het toernooi zijn eerste pasjes zet, in de volgende ronde tegen zijn Angstgegner Duitsland. Mexico van zijn kant moet opnieuw het toneel verlaten in de achtste finales. Sinds 1986 slaagde El Tri er nooit in om verder door te stoten dan die knock-outfase.

Volgens het Mexicaanse volk rust er dan ook een vloek op dat stadium van het wereldkampioenschap. Op papier waren enkele tegenstanders dan wel favoriet, maar dat was niet iedere keer het geval. Duitsland (1998), Argentinië (20006 en 2010), Bulgarije (1994), de VS (2002), Nederland (2014) en Brazilië (2018) hebben kunnen profiteren van de mentale zwakte en soms net dat tikkeltje geluk om de volgende fase van de competitie te bereiken. Mexico kijkt reikhalzend uit naar het WK 2022 in Qatar om eindelijk de vijfde match te kunnen afwerken.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over de dag dat Mbark Boussoufa Club Brugge op een hoopje speelde

Voetbal

Bekijk alles
Top