One day, one goal: de dag dat Mbark Boussoufa Club Brugge op een hoopje speelde

Jupiler Pro League | Mbark Boussoufa speelde veertien jaar geleden met AA Gent Club Brugge helemaal van de mat. In het Ottenstadion van AA Gent zagen ruim 12.000 fans hoe Boussoufa de Bruggelingen op zijn eentje oprolde. Bij Proximus Pickx blikken we terug op die demonstratie.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Slag om Vlaanderen is altijd een zeer beladen wedstrijd en beide ploegen vochten voor de tweede plaats, achter het toen ongenaakbare RSC Anderlecht. AA Gent domineerde de partij en Boussoufa was onhoudbaar voor de Bruggelingen. Na 19 minuten opende hij de score, Davy De Beule wist in de 51ste minuut de score op 2-0 te brengen.

Een kwartier later wist Boussoufa de 3-0 te scoren, Javier Portillo milderde tot 3-1, en het was weer Boussoufa die voor de kroon op het werk zorgde door de 4-1 tegen de trouwen te trappen. Zijn tweede en derde doelpunt waren van heerlijke makelij en dankzij die zege eindigde AA Gent dat seizoen op een knappe tweede plaats.

Toptransfer naar Anderlecht

Voor Boussoufa kwam er enkele maanden later een toptransfer naar Anderlecht, dat vier miljoen euro betaalde. In januari won hij de Gouden Schoen, die hij in 2010 nog een keer zou winnen. De Marokkaanse balgoochelaar won in België ook nog drie keer de award voor ‘Profvoetballer van het Jaar’ en ook de ‘Ebbenhouten Schoen’ kwam drie keer op zijn naam te staan. Boussoufa speelde van 2006 tot 2011 voor Anderlecht.

Met twee titels, één Beker van België en drie supercups vulde hij zijn palmares, maar de gedroomde transfer naar zijn geliefkoosde Spaanse competitie kwam er nooit. In maart 2011 verliet hij Anderlecht om voor de Russische club FC Anzhi te gaan voetballen, dat 8 miljoen euro op tafel legde. Het kostte Anderlecht toen de titel, maar Boussoufa koos voor het grote geld. Na twee jaar bij Anzhi betaalde Lokomotiv Moskou 15 miljoen euro om hem naar de Russische hoofdstad te halen, waar hij de grote verwachtingen niet helemaal kon inlossen. AA Gent huurde hem in 2016 een half seizoen, maar het klikte niet met Hein Vanhaezebrouck.

Vrije speler

Op zijn 32ste zette Boussoufa de stap naar de Emiraten, waar hij de afgelopen jaren voor Al-Jazira, Al Shabab en de afgelopen maanden voor Al-Sailiya uitkwam. Die laatste club liet onlangs weten dat het aflopende contract van de ondertussen 35-jarige middenvelder niet werd verlengd. Veertien jaar nadat Boussoufa definitief tot de top van het Belgische voetbal behoorde lijkt zijn carrière bijna afgelopen te zijn. Hij verdiende bakken vol met geld, maar speelde nooit in een Europese topcompetitie. Zonde.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over de het doelpunt van Franck Ribéry tegen Spanje op het WK 2006.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top