One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Sport | Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat hij indruk maakte bij Marseille in de Ligue I, werd Franck Ribéry door Raymond Domenech bij de selectie van 23 spelers voor het WK 2006 gehaald. Net zoals het hele team had de flankspeler het niet makkelijk in de groepsfase, ondanks mindere tegenstanders als Zwitserland en vooral Zuid-Korea en Togo. Na twee draws wist Frankrijk zich dankzij een zege tegen Togo toch te plaatsen voor de volgende ronde.

Ondanks drie onopvallende prestaties behield Domenech in de 1/8ste finales tegen Spanje het vertrouwen in Ribéry. Tijdens het afscheidstoernooi van Zinédine Zidane besliste Frankrijk om vanaf die partij eindelijk zijn ware gelaat te tonen en ook Ribéry zou voor het eerst beslissend zijn.

Ribéry zet Frankrijk weer op het goede spoor

Frankrijk had het aanvankelijk zeer moeilijk met het technische meesterschap van Spanje, met Xabi Alonso, Xavi en Cesc Fabregas die het tempo bepaalden. Vooraan vormden Fernando Torres, David Villa en Raul een gevreesde voorhoede. Toch was het verdediger Pablo Ibáñez die het verschil maakte en een fout van Lilian Thuram uitlokte. Strafschop en David Villa zette hem feilloos om.

Vijf minuten voor rust veroverde Claude Makelele de bal en de 23-jarige Franck Ribéry zette een één-twee op met Patrick Vieira waardoor hij alleen voor Iker Casillas verscheen. De speler van Marseille profiteerde van zijn snelheid om de doelman van Real Madrid te omspelen en tikte de bal tegen de netten. Hij scoorde zo zijn allereerste doelpunt voor het nationale team in Duitsland, waar hij nadien met Bayern München nog vele successen zou beleven.

Zidane loodst Les Bleus naar de finale

In de tweede helft zorgde Frankrijk voor de genadeslag. De twee ploegen leken op weg naar verlengingen, tot Patrick Vieira de Fransen voor het eerst in de partij aan de leiding bracht. In de extra tijd leverde Zinédine Zidane het genadeschot door de 1-3 te scoren. Maestro Zidane gaf in de kwartfinale tegen Brazilië een galavoorstelling en loodste met zijn grote klasse Frankrijk voorbij de Brazilianen, door Thierry Henry met een knappe assist de enige treffer van de partij te laten scoren.

In de halve finale tegen Portugal was Zidane opnieuw de held door in de eerste helft een strafschop om te zetten. De rest is geschiedenis. De aanvoerder ging in de finale Marco Materazzi te lijf via een kopstoot, nadat hij eerst een strafschop à la Panenka had omgezet. Zidane kreeg een rode kaart en Italië kreeg zo een vrije baan richting een vierde wereldbeker.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over de masterclass van Neymar en Ronaldinho.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top