One day, one goal: Juninho laat Oliver Kahn sterretjes zien met perfecte vrije trap

Er moet iets in het water zitten in Brazilië, want de lijst van baltovenaars met een Braziliaanse paspoort is schier oneindig. Vandaag richten we onze spots op Juninho Pernambucano, de vrijetrapspecialist van Olympique Lyon, die zijn reputatie op een frisse novemberavond in 2003 alle eer aandeed.

Voor de poulefase van de Champions League was Lyon onderverdeeld in een haalbare groep met Anderlecht, Celtic en klepper Bayern München. De Franse landskampioen droomde al van de knock-outfase, maar moest daarvoor eerst op bezoek in het Olympiastadion, thuishaven van Bayern München. Hier punten rapen was een aartsmoeilijke klus. Bijgevolg gaven weinigen een cent om de kansen van Lyon, maar in het voetbal weet je nooit.
 
De wedstrijd was amper afgetrapt, of daar viel een wereldgoal uit de lucht. Juninho had zich achter de bal gezet voor een vrije trap, 28 meter verwijderd van de kooi die beschermd werd door de iconische Bayern-doelman Oliver Kahn. De vrijetrapspecialist, die aan de lopende band raak trof op stilstaande fases, lanceerde een zoveelste onhoudbare kanonskogel. Eén die de Bayern-doelman barstende hoofdpijn zou bezorgen.
 

Kahn in de touwen

Kahn probeerde zich nog in de baan van het schot te wringen, maar de machteloze doelwachter kon enkel met lede ogen aanzien hoe de bal op de rechterpaal afstevende. Een fractie later zou hij van dichtbij kennismaken met diezelfde paal. In een ultieme wanhoopspoging gooide hij lijf en leden in een zijdelingse sprong, maar zijn blik was gefixeerd op de bal, waardoor de arme doelman met zijn hoofd tegen de doelstaak knalde. Hij eindigde in het zijnet. Verslagen hing hij erbij – letterlijk in de touwen.
 
De wereldgoal van Juninho zou de basis leggen voor de onverhoopte stuntzege van Lyon die avond. Na de gelijkmaker van Roy Makaay scoorde Giovane Elber de goal van de overwinning voor de Fransen. De wraak van de Duitsers bleef uit, want op de derde speeldag sleepten ze slechts een puntje uit de brand op het veld van Lyon, dat als winnaar van groep A doorstootte naar de achtste finales. Daar wachtte het Spaanse Real Sociedad, dat voor de bijl ging. De kwartfinale tegen FC Porto werd het eindstation in de Champions League voor Lyon.

"De beste specialist aller tijden"

Nog een woordje van lof over Juninho, die te boek staat als een vrijetrapspecialist pur sang. De man met de gouden rechter mikte in zijn carrière maar liefst 75 vrijschoppen in het mandje tijdens officiële wedstrijden, om van de talloze treffers op training nog te zwijgen. Ex-doelman Rémy Vercoutre, zijn ploeggenoot bij l’OL en vaste oefenmaatje op training, beschreef ooit op de Franse televisie hoe scherp het vizier van de Braziliaan stond: “We deden zo’n 30 à 40 vrije trappen per oefensessie; 90 procent van zijn pogingen belandde in het kader. Het leeuwendeel daarvan was onhoudbaar.”
 
Bijna de helft van alle goals die Juninho in het shirt van Lyon scoorde, waren op vrije trap. Op dat vlak torende de middenvelder met kop en schouders boven iedereen uit. Thierry Henry riep hem zelfs uit tot “de beste specialist in de voetbalgeschiedenis, met voorsprong”, alstublieft.
 
Fan van deze reeks? Lees het vorige deel, over de magistrale volley van Kevin De Bruyne.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?