Het opmerkelijke verhaal achter de zomerhit van one hit wonder Las Ketchup

Muziek | Bands of artiesten die een eenmalige monsterhit scoren om dan weer in de plooien van de geschiedenis te verdwijnen en sporadisch opgerakeld te worden op muziekquizzen her en der: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? In deze reeks legt Proximus Pickx de bekendste one hit wonders en hun oorwurm onder zijn scalpel. Dit is het verhaal achter dé zomerhit van 2002: ‘Aserejé (The Ketchup Song)’ van de illustere Spaanse popband Las Ketchup.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Ketchup Song (Aserejé)’, de debuutsingle van Las Ketchup, verscheen op 10 juni 2002 en groeide in enkele maanden tijd uit tot een wereldhit. In 26 landen, van Australië over Polen tot de VS, voerde deze verslavende oorwurm de hitlijsten aan.
 
Het origineel was ingezongen in het Spaans, maar toen duidelijk werd dat de band een superhit in handen had, werden varianten in het Portugees en het ‘Spanglish’ – een mix van Spaans en Engels – op de wereld losgelaten. De single verspreidde zich als een olievlek over de aardbol en ging wereldwijd meer dan 7 miljoen keer over de toonbank, waarmee de luchtige zomerhit tot de best verkochte singles aller tijden behoort.

Het lied onder de loep

De tekst vertelt het verhaal van Diego, die een nachtclub betreedt en een verzoeknummer aanvraagt bij zijn bevriende dj: ‘Rapper’s Delight’ van The Sugarhill Gang. Diego gaat vervolgens los op het lied en probeert het refrein mee te zingen, maar kent de woorden niet. Hij kraamt dan maar wat Spaans klinkend gebrabbel uit op de melodie.  
 
Na de release werd de song het voorwerp van complottheorieën, die speculeerden dat het lied cryptische verwijzingen zou bevatten naar het satanisme, de duivel en de hel. Zo splitsten complotdenkers de titel op in ‘A ser hereje’, hetgeen in het Engels ‘to be heretical’ betekent, of in het Nederlands: ‘ketters zijn’. Las Ketchup is altijd blijven volhouden dat de tekst van het lied grotendeels nonsens is.
 
Het alom bekende dansje dat bij het lied hoort was een redelijk nieuw fenomeen begin jaren 2000. De meeste superhits rond die periode kwamen met begeleidende choreografie, die de hype rond het lied nog versterkte (zie ons eerder stuk over het verhaal achter de wereldhit ‘Macarena’).

De groep achter de monsterhit

Las Ketchup ontstond aan het begin van de millenniumwisseling en beleefde toen ook meteen zijn glorietijd, onder impuls van hun wereldhit. De drie Muñoz-zussen die Las Ketchup vormden – in 2006 werd de act vervoegd door een vierde zusje – konden nog jarenlang teren op hun succes, maar de hit was allerminst het lanceerplatform voor een bloeiende carrière. Na ‘The Ketchup Song (Aserejé)’ en het bijhorende debuutalbum ‘Hijas del Tomate’ doofde het succes als een nachtkaars uit. 
 
Het momentum dat de zusjes in 2002 met beide handen grepen, had niet voor een solide basis gezorgd waarop de band een carrière kon bouwen. Nieuw materiaal volgde pas vier jaar later, met hun tweede en (voorlopig) laatste album album ‘Un Blodymary’. De albumsingle was de Spaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival van dat jaar, waar Spanje op een weinig memorabele 21ste plaats eindigde met slechts 18 punten.
 
Dat was meteen ook de laatste keer dat de wereld van de zusjes Muñoz hoorde. Het (voorlopig) laatste wapenfeit van de band, die inactief maar niet openlijk ontbonden is, was een optreden in het Mexicaanse Monterrey in 2017.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top