Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Macarena'

In de gloednieuwe rubriek 'One hit wonders' duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis op zoek naar de soms opmerkelijke verhalen achter hits die artiesten hun eenmalige gloriemoment bezorgden. We bijten de spits af met het tijdloze 'Macarena'.

Tijdens de zomer van 1996 scheert het liedje 'Macarena' wereldwijd hoge toppen. Tot op de dag van vandaag kan iedereen, waar ook ter wereld, de choreografie probleemloos meedansen. Een terugblik op een nummer dat de grenzen en de generaties overstijgt.

We danken het bestaan van deze wereldhit aan twee Spaanse zangers, afkomstig van de regio rond Sevilla. Als specialisten van de traditionele Andalusische muziek vormen Rafael Ruiz en Antonio Romero Monge het duo Los del Rio in de jaren 1960, zij het zonder veel succes. In 1992, tijdens een tournee in Venezuela, steken beide heren een handje toe tijdens een flamengo-initiatie. Romero raakt geïnspireerd door wat er zich rondom hem afspeelt en improviseert enkele woorden om de danseres die voor hem staat aan te moedigen: “Dale a tu cuerpo alegría, Ma'dalena, que tu cuerpo e' pa' darle alegría y cosa' buena." Op dat moment beseft hij het nog niet, maar de Spaanse zanger legt daar de fundamenten voor een van de populairste liedjes in de muziekgeschiedenis.

Op basis van die inspiratie schrijft de groep het nummer 'Magdalena', een liedje gericht aan een vrouw met dezelfde naam. 'Magdalena' wordt echter al gauw 'Macarena', want de originele titel wordt al gebruikt voor een liedje van de Spaanse zanger Emmanuel. In 1993 wordt de originele versie van 'Macarena' op de wereld losgelaten, overgoten met een sausje van rumba en flamenco. Het nummer trekt de wereld rond en kent aanvankelijk een gering succes in de Spaanstalige landen, voordat het door Latijns-Amerikaanse immigranten ook de Verenigde Staten bereikt.

Een daverend succes

Toch is het nog enkele jaren wachten voordat 'Macarena' uitgroeit tot een echte wereldhit. In 1996 wordt het nummer geremixt door de Bayside Boys, die er naast een Engelstalige rap ook een geluidsfragment van de lach van Alison Moyet uit het nummer 'Situation' van haar groep Yazoo aan toevoegen. Op dat moment is de trein definitief vertrokken. De videoclip, waarin danseressen van over de hele wereld de choreografie van Mia Frye ten uitvoer brengen, speelt een belangrijke rol in het succes.

Het succes van deze dance-pop versie laat niet lang op zich wachten. Vanaf 3 augustus 1996 groeit 'Macarena' uit tot de ultieme zomerhit en palmt het de stranden en dancings wereldwijd in. Dankzij de eenvoudige en progressieve choreografie kan iedereen, zelfs de minder begaafde dansers, mee bewegen op het ritme van de woorden van de Spaanse vijftigers.

Een jaar na de release zijn er wereldwijd liefst 11 miljoen exemplaren verkocht. In de Verenigde Staten pronkt de single zestig opeenvolgende weken in de Top 100 Billboard. Niemand kan eraan ontsnappen, ook niet toenmalig president Bill Clinton, die het nummer gebruikt voor zijn herverkiezingscampagne en zijn minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright tot het dansen van de choreo aanzet.

Een tijdloze choreografie

In 2002 plaatst het Amerikaanse muziekstation VH1 'Macarena' helemaal bovenaan de lijst met "100 grootste one hit wonders". Vanaf de release vormt het nummer het voorwerp voor talloze remakes en tot op de dag van vandaag is het dan ook verankerd in de populaire cultuur. Meer dan 25 jaar na datum slaagt het nummer er nog steeds in om feestvierders wereldwijd de tijdloze choreografie ten uitvoer te zien brengen.

Ook de groep die aan de basis van het succes ligt, heeft in tussentijd niet stilgezeten. Na het succes van 'Macarena' dat op het album "A mi me gusta" prijkte, heeft Los del Rio tot en met 2008 nog acht albums op de wereld losgelaten. Titels als 'Tequila Boom Boom' of 'Chiquichi' suggereren dat de groep al die tijd vruchteloos op zoek was naar een nieuwe monsterhit. Het mocht echter niet zijn, want 'Macarena' blijft tot op de dag van vandaag hun enige internationale succes.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top