Reizen Waes: de donkere en speelse kant van Japan

Films | Tom Waes trok in februari voor Reizen Waes naar Japan en door de uitbraak van het coronavirus bleef het bij die ene buitenlandse reis. Vorige week kon je deel één bekijken, deze keer was het tijd voor deel twee.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Waes trok drie weken door Japan en je kon in het eerste deel onder meer het ‘konijneneiland’, een Nederlands themapark en het festival ‘Hadaka Matsuri’ met duizenden naakte mannelijven ontdekken. In deel twee bezoekt Waes in Kyoto een 90-jarige man die zijn samoeraikunsten toont en gaat hij een geisha bezoeken. Japan pur sang en Waes graaft wat dieper in het concept van de geisha’s.

Bootcamp

Nadien gaat hij naar een ‘bootcamp’, waar men managers gedurende dertien dagen zal opleiden. De ‘gelukkigen’ worden er door een bedrijf naartoe gestuurd en het heeft zelfs veel weg van een militaire opleiding. Stiptheid, beleefdheid... Het wordt er allemaal ingedrild. Het item brengt de punctualiteit van de Japanse cultuur goed naar voren. Waes wandelt met zijn nonchalante houding doorheen het complex, wat het verschil tussen de Japanse en onze cultuur duidelijk weergeeft. De rode draad doorheen deze aflevering.

Donkere kant

Er wordt ook rekening gehouden met enkele pijnpunten in Japan. Het kan niet allemaal vrolijk en speels zijn, er is ook een donker kantje. Zo zijn er de Tojinbo-kliffen, waar jaarlijks een tiental mensen zelfmoord plegen door van deze 24 meter hoge kliffen te springen.

Waes behandelt ook het ‘hikikomori’-verschijnsel. Dat zijn vooral jonge mensen die in hun eigen ‘bubble’ leven en hele dagen achter hun computerscherm zitten. Zij komen niet meer buiten, soms zelf jarenlang. De presentator schakelt over naar de rol van serieuze journalist, wat een goede keuze is. Het is een thema dat heel actueel is in de wereld van vandaag, waar de jeugd meer en meer prikkels vindt in de onlinewereld dan in de echte wereld. Een thema om toch even bij stil te staan.

Vreemd restaurantbezoek

De laatste stop is Tokio, een stad van 36 miljoen inwoners, om daar toch met een vrolijke noot te eindigen. Een stad waar alles kan, zo lijkt het wel. Een restaurant waar je op de menukaart kan kiezen hoe het gerecht wordt gebracht? Op Franse wijze? Geen probleem. Een bibberend glas? Check. Een poppenshow? Check. Entertainment op Japanse wijze en ook de gids Hisanori krijgt de smaak te pakken en gaat plots voor ‘aparte’ humor. Allemaal leuk om zien, maar die passage duurt net iets te lang.

Deel 1 Reizen Waes: een opmerkelijke kijk op Japan

Reizen Waes is elke zondagavond te zien op Eén en via VRT.nu

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top